Provincie Gelderland zet zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt waarin elk talent mee kan doen. Met deze serie van 12 interviews vragen we aandacht voor het belang van dit onderwerp.
Alliander brengt diversiteit en inclusie in de praktijk
De laatste jaren hebben steeds meer organisaties aandacht voor diversiteit en inclusie. Als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen of om het personeelstekort weg te werken. Alliander is zo’n organisatie die in alle facetten van de organisatie diversiteit en inclusie een plaats heeft gegeven.
Diversiteit en inclusie zijn bij Bindkracht10 vanzelfsprekend
Bindkracht10, organisatie voor sociaal werk in Nijmegen, vindt dat ze geworteld moet zijn in de samenleving. Daarom is diversiteit nodig in de hele organisatie, van hoog tot laag. “Zoek medewerkers die de klantengroepen begrijpen en in wie klanten zich kunnen herkennen. Kijk naar vaardigheden en competenties, niet alleen naar diploma’s.”
Rozet helpt mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Allerlei mensen zetten een stapje in hun loopbaan doordat ze leren als vrijwilliger. En door alles wat de vrijwilligers meebrengen, wordt de bibliotheek inclusiever.
Ga eens denken in hoe wel, in plaats van waarom niet
Eind 2020 startte in Apeldoorn de eerste Technohub Inclusieve Technologie (TINT) van Nederland. Met slimme technologie zorgen ze daar voor werkplekken voor mensen die moeilijker aan een baan komen. Met succes, dus binnen en buiten Gelderland komen meer TINTs.
Elke dag werken ruim 15.000 mensen via Olympia. Ook in Gelderland heeft het uitzendbureau veel vestigingen. Marcella de Muinck, directeur afdeling Werkvertrouwen: “We willen iedereen aan een passende baan helpen. Daarom zijn we inclusief voor onze uitzendkrachten én medewerkers.”
Hulp voor statushouders ook oplossing personeelstekort
In de techniek en zorg is te weinig personeel. In de Liemers komen statushouders die graag in die sectoren werken, moeilijk aan een baan. Liemers Perspectief in Zorg en Techniek overbrugt die kloof.
HAN: een diverse en inclusieve hogeschool word je samen
De HAN wil een hogeschool zijn voor iedereen, waar studenten en medewerkers zich thuis voelen. Medewerkers Astrid Sluis en Leonie Kersten werken nauw samen om dat voor elkaar te krijgen. Maar, zo zeggen ze, ze hebben iedereen nodig.
Driestroom: diversiteit en inclusie voorwaarde voor goede zorg
Ieder mens is anders. Ook iedereen die vanwege een beperking, afstand tot de arbeidsmarkt of ingrijpende ervaring hulp krijgt van een zorginstelling. Hoe zorg je als organisatie dat je rekening houdt met al die verschillen, en bied je juist daardoor de best mogelijke zorg?
Samenwerking met Techniekpact en Sterk Techniek Onderwijs
Provincie Gelderland timmert vanuit meerdere partijen hard aan de weg om de instroom in de techniek te vergroten. Samen met Sterk Techniekonderwijs (STO), de Techniekpacten en het bedrijfsleven gingen we hiervoor aan de slag tijdens een inspirerende netwerkmiddag.
"Waardering krijgen voor wat je toevoegt is heel belangrijk"
Wie sneller en beter wil innoveren, moet kunnen samenwerken. Dat vraagt om begrip voor elkaars verschillen en ruimte om daarvan de kracht en toegevoegde waarde te (leren) zien.