In de Tint in Apeldoorn ontwikkelen leerwerkbedrijf Lucrato, Hogeschool Saxion, Aventus ROC en bedrijven uit de technieksector technologie. Slimme technologie waardoor mensen die dat nodig hebben, makkelijker hun werk kunnen doen. En waardoor er voor werkgevers meer potentieel personeel is. De TINT richt zich vooral op de metalektro, bedrijven in de metaal- en elektrotechnische industrie. Omdat in die sector veel vraag is naar goede medewerkers.
Ga eens denken in hoe wel, in plaats van waarom niet
Werk vinden en behouden door technologie
Ondernemer William Graat heeft meerdere bedrijven. “Ik heb daar goede mensen, dus heb ik tijd om te werken aan maatschappelijke doelen als diversiteit en inclusie.” Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) wil mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking met technologie helpen werk te vinden en behouden. Het kennisplatform vroeg William te helpen gestructureerder te werken. Het kennisplatform is een intiatiief van Cedris, SBCM en TNO; daar ontstond het plan voor het opzetten van een TINT.
Slimme technologie op de werkplek
TINT verkent allerlei soorten technologie die helpen op een werkplek. Denk aan armbandjes die meten of iemand met autisme stress heeft, zodat diegene op tijd hulp kan krijgen en ontspannen kan blijven werken. Of een Operator Support Systeem, dat instructies projecteert. Dat leidt medewerkers stap voor stap door het proces. Of uitleg in beelden in plaats van woorden. “Handig voor iedereen die uitleg in beelden beter begrijpt. En voor mensen die nog niet goed Nederlands spreken. Ze begrijpen hun werk en leren meteen beter de taal.”
Samenwerking werkbedrijf, bedrijven en onderwijs
TINT Apeldoorn is een samenwerking van bedrijven en organisaties. “Die zijn heel verschillend; we hebben ze allemaal nodig.” Leerwerkbedrijf Lucrato helpt mensen uit 3 gemeenten in de regio aan werk. TINT ontwikkelt op basis van vragen van bedrijven en wanneer ze zelf kansen zien. In de TINT werken ook mensen met een beperking die meehelpen met de ontwikkeling van de technologie. “Met de doelgroep, voor de doelgroep. Technologiebedrijven helpen met de ontwikkeling. Want wij kunnen wel van alles willen, maar dat moet ook worden gemaakt. Studenten van Hogeschool Saxion begeleiden het hele proces. Ze helpen ons goed vast te leggen wat we doen, zodat de technologie daarna ook in andere bedrijven kan worden gebruikt. Studenten van Aventus ontwikkelen mee. Heel bijzonder hoeveel tijd de studenten erin stoppen en hoe handig ze zijn.” Als de technologie in de hub werkt, kijken ze of dat ook bij bedrijven zo is.
Meer kans op personeel
De TINT biedt bedrijven veel voordelen. “Bedrijven moeten hun proces door en door kennen om te weten waar ze onze technologie en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed kunnen gebruiken. Wij zorgen voor de begeleiding. Daardoor, en omdat het bedrijf het proces zo grondig bekeek, verbetert de kwaliteit. Met het bedrijf kijken we wat nodig is en wat past. Er is een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Door te zorgen dat meer mensen aan het werk kunnen, hebben bedrijven meer kans op personeel.”
Gewoon werk
Het kost meer tijd en aandacht, zeker in het begin, erkent William. “Een bedrijf moet het willen. Dat het andere aandacht vraagt, maakt het ook bijzonder. Maar het is gewoon werk. Als het onderdeel wordt van de rest, is dat alleen maar mooi. Het zou ook normaal moeten zijn. Soms lukt het niet een werkplek aan te passen of moet het anders. Vervelend, maar dat gebeurt nu eenmaal in het leven.”
Samen leren
Gaat er iets mis, dan leren ze daarvan. TINT is een samenwerking van veel organisaties en bedrijven. “We leren door te doen. We ontdekten dat we een regisseur nodig hebben. Iemand die niet bezig is met de inhoud, maar zorgt dat iedereen wordt gehoord. Ook moet iemand de aanvragen, het onderzoekswerk enzovoort leiden. Iedereen heeft goede bedoelingen en wensen. Die moet je samenvoegen tot een heldere manier van werken.” William lacht: “Het lijkt verdacht veel op een echt bedrijf.” Alles wat ze leren, delen ze met hun netwerk, onder meer via hun website. Zo leren ze samen en helpen ze elkaar om verder te komen.
Meer TINTs binnen en buiten Gelderland
Die lessen gebruiken ze ook voor de toekomstige TINTs. “We kregen subsidie van provincie Gelderland om uit te breiden. In regio’s Rivierenland en Achterhoek zijn we druk bezig. We zoeken nu de partners die we nodig hebben. Mensen zijn enthousiast. En medewerkers van TINT Apeldoorn delen graag hun ervaring.” Ook in Brabant werken ze aan de eerste TINTs. “We gaan provinciegrenzen over.”
Het werkt
William vond het werk voor TINT zo interessant, dat hij nog steeds betrokken is. “Het kost tijd, maar het geeft energie. Omdat je weet dat je met de juiste dingen bezig bent. Elke keer als ik er kom, zie ik weer dat het werkt. Ieder mens is anders. Gelukkig maar, anders werd het leven saai. Door maatwerk kunnen zij gewoon aan het werk. In Rivierenland heeft MCI bijvoorbeeld een hele productielijn opgedeeld in kleine stukjes. Medewerkers doen waar ze goed in zijn. Samen maken ze spiegels voor vrachtwagens die voldoen aan alle eisen. Ik zou het niet kunnen.” In een van zijn eigen bedrijven heeft William mensen met autisme en mensen met ADHD in dienst. “Het is een uitdaging hen goed te laten samenwerken, maar we hebben de talenten van beide groepen nodig. Dat het soms misgaat, nemen we voor lief. Ze kunnen zichzelf zijn. En ondertussen leren ze wat een ander belangrijk vindt.”