Op 9 mei 2023 stelde Gedeputeerde Staten het herstelprogramma Beken vast. Met dit herstelprogramma behouden en verbeteren we standplaatsen en leefgebieden van planten en dieren die voorkomen in beken op de Veluwe. Dit doen we door de kwaliteit en hoeveelheid water in de beken waar mogelijk te verbeteren. Ook staan er maatregelen in voor de meervleermuis. Deze soort is een watergebonden soort, die overwinterd op de Veluwe en jaagt op insecten vlak boven open water en langs oevers.
Herstelprogramma Beken
De beken op de Veluwe zijn uniek in hun voorkomen, werking en ontstaansgeschiedenis. Ze worden gevoed door het complexe grondwatersysteem van de Veluwe.

Digitale versie herstelprogramma
Download de .pdf van het herstelprogramma.Natura 2000-doelen
In dit herstelprogramma staan maatregelen voor de volgende Natura 2000-habitattypen en vogel- en habitatrichtlijnsoorten. Dit zijn door de Europese unie opgestelde richtlijnen om in het wild levende vogels, planten en dieren te beschermen.
Vogel- en habitatrichtlijnsoorten
- Beekprik
- Rivierdonderpad
- Drijvende waterweegbree
- IJsvogel
- Meervleermuis
Deze soorten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van en gebonden aan de beken op de Veluwe. Uitzondering hierop is de meervleermuis, die is aangewezen op de Veluwe vanwege de aanwezigheid van belangrijke overwinteringsverblijven in bunkers en kelders. Voor behoud van de winterverblijfplaatsen zijn naast bunkers ook behoud van foerageergebieden en vliegroutes van belang.
Habitattypen (Landschapstypen)
- Beken en rivieren met waterplanten (waterranonkels)
- Vochtige, alluviale bossen
Maatregelen en knelpunten
Maatregelen
Watervoerendheid
Waterkwaliteit
Barrières
Variatie en dynamiek
Populaties beschermen
Knelpunten
Watervoerendheid
Waterkwaliteit
Barrières
Weinig variatie en afwisseling
Populaties
Herstelprogramma's Veluwe
Naast herstelprogramma voor Beken hebben we afgelopen jaren gewerkt aan de herstelprogramma’s Bossen, Heiden en stuifzanden, en Vennen en venen, als uitwerking van het Natura 2000-beheerplan Veluwe.