Natura 2000-beheerplan en de herstelprogramma’s
In 2018 is het Natura 2000-beheerplan Veluwe vastgesteld. Dat beschrijft hoe we de zogenoemde instandhoudingsdoelstellingen voor dit natuurgebied willen bereiken. Dit zijn doelen die gaan over beschermde dier- en plantensoorten en bepaalde typen leefgebied. Het Rijk legde per beschermde soort (plant of dier) en leefgebied (habitat) deze doelen vast. Het Natura 2000-beheerplan beschrijft op hoofdlijnen welke maatregelen nodig zijn om de natuur te behouden en te herstellen. En voor welke activiteiten een vergunning moet worden aangevraagd volgens de Omgevingswet (voorheen Wet natuurbescherming (Wnb).
Het eerste beheerplan liep van 2018 tot 2024. Deze termijn is met maximaal 6 jaar verlengd. In die periode stellen we een nieuw beheerplan op.
Op basis van het beheerplan uit 2018 hebben we afgelopen jaren vier herstelprogramma’s en een recreatiezoneringsplan opgesteld. Het gaat om plannen voor beken, bossen, heiden en stuifzanden, en vennen en venen. Deze plannen bevatten een groot aantal concrete maatregelen waarmee wij samen met partners op de Veluwe werken aan de instandhoudingsdoelen. De uitvoering loopt door tot 2030.
Waar gaan de herstelprogramma’s niet over
De herstelprogramma’s bevatten geen maatregelen om stikstofbelasting te verminderen en gaan niet over gebieden buiten de Natura 2000-begrenzing, zoals de enclaves en de randen van de Veluwe. Ook hier zijn maatregelen nodig om de natuur te herstellen, maar dat doen we via andere programma’s samen met de Rijksoverheid, zoals het programma Vitaal landelijk gebied Gelderland.