Een omgevingsvergunning is altijd verplicht bij het bouwen van een woning, ook wanneer de woning ontstaat door woningsplitsen. Lees op de website van Rijksoverheid meer over het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Vaak is het traject naar een omgevingsvergunning een langdurig en kostbaar proces. Dit kan een drempel zijn voor initiatiefnemers. Door de drempel te verlagen kan woningsplitsen gestimuleerd worden. Door initiatiefnemers te begeleiden in het proces richting een omgevingsvergunning kan de gemeente langdurige processen en wachttijden inkorten.
Hoe gaat het in zijn werking?
De belangrijkste voorwaarde voor de gemeente is bereidheid tot het innemen van een faciliterende rol, bijvoorbeeld door het standaardiseren van vergunningsaanvragen of het vrij maken van capaciteit in de vorm van begeleiders die administratieve taken overnemen van de initiatiefnemer. Zo wordt de administratieve en vergunning-technische drempel naar het splitsen van een woning verlaagd en kan het splitsingstraject worden versneld.
Bij kleine en veelvoorkomende verbouwingen, zoals het toevoegen van een kleine dakkapel, is het bij veel gemeenten mogelijk om een flitsvergunning aan te vragen. Er is dan vaak binnen twee werkdagen een vergunning verleend. Wanneer een gemeente woningsplitsen wil stimuleren valt het te overwegen om tijdelijk een flitsvergunning mogelijk te maken voor woningsplitsen.