Een steen uit de Romeinse tijd

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien.

Martijn is beheerder van het archeologisch depot en begeleidt de inrichting van de nieuwbouwlocatie van het Archeologisch Depot Nijmegen Gelderland. Hij laat een van zijn favoriete vondsten zien.

Dit is het laatste deel van de serie Vondst van de maand. Over een paar maanden opent het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen Gelderland aan de Nieuwe Dukenburgseweg.

In het archeologisch depot van de gemeente Nijmegen zijn bijna alle vondsten verpakt en in kratten geplaatst.

Een aantal dingen is daar te groot voor en is op pallets geplaatst. De steen waar ik comfortabel op kan zitten, is een daar een voorbeeld van. Op zich is dit natuurstenen blok niet spectaculair, het is bekapt, redelijk rechthoekig en gehouwen uit tufsteen, daar hebben we er meer van in het depot. Wat deze steen wat mij betreft bijzonder maakt, is dat dit de grootste is in de collectie. Gemaakt in de Romeinse tijd, afkomstig uit de steengroeven van de Eiffel. Het is hier naartoe vervoerd om als fundering gebruikt te worden voor de stadsmuur. Bovengrondse resten van de Romeinse bouwwerken zijn er nauwelijks, de meeste stenen zijn hergebruikt of verdwenen. Dit exemplaar is gelukkig wel bewaard gebleven en laat zien dat in Nijmegen monumentale gebouwen stonden. Nu is het wachten tot de steen een plek krijgt in de Bastei, daar is deze steen ook gevonden.

Martijn

Beheerder Archeologisch Depot Nijmegen Gelderland.

Vondst van februari