Vondst van de maand – diadeem

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien.

Deze maand de vondst van Fridy. Zij is behoudsmedewerker bij het Archeologisch Depot Gelderland en laat ons een diadeem zien.

Als medewerker Beheer en Behoud gaat er heel veel door mijn handen.

Collectiebeheer is een vak waarin je met liefde en aandacht voor objecten zorgt. Het is soms letterlijk zwaar werk, maar tussendoor is het ook genieten van de meest verschillende voorwerpen. Als medewerker Beheer en Behoud gaat er heel veel door mijn handen. Het klopt dat een groot deel bestaat uit ‘potten en pannen’, zoals archeologische verzamelingen weleens oneerbiedig worden omschreven. En ook veel scherven. Maar er is meer: prachtig bronzen vaatwerk, versierd met decoraties van blad- en krulmotieven. Een ring van bergkristal met een vrouwenkopje. Inlegwerk van zilver en messing, ooit bevestigd op een leren riem. Reliëfs op bekers en kommen. Zo prachtig gemaakt allemaal! Ik ben gegrepen door het vakmanschap, ik kan me verwonderen over de kundigheid van de maker, het oog voor detail, de vaardigheid, de technieken, en over hoe het is gemaakt. Helemaal als je je beseft welke beperkte middelen men destijds had om dit te vervaardigen. 
 

Zulke mooie objecten krijgen altijd wel een plaats in het museum. Dit object van de maand zal daar minder snel te zien zijn, vandaar dat ik het nu deel. Het is een diadeem gevonden in Nijmegen-West, voor het eerst beschreven in De Gelderlander van 1907. Lange tijd heeft men aangenomen dat het Romeins was maar daar wordt nu anders over gedacht. Aan een dunne metalen band zijn zilveren blaadjes, deels verguld, en zilveren bloemetjes met hartjes van edelstenen bevestigd. Helaas zijn ze behoorlijk geoxideerd. Dit soort haarkransen werd gedragen bij een huwelijksfeest. Ik kan wegdromen en denken aan de vrouw die dit heeft gedragen. Was het een mooie bruiloft? Wie was zij? Waar woonde ze? Was ze gelukkig? Waardoor is het in de grond terecht gekomen? En dat allemaal op een gewone werkdag in het museum.

Fridy, behoudsmedewerker

Archeologisch Depot Gelderland

Vondst van december

Foto's: Gijs Kroes fotografie

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)