In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland, lichten we elke maand een vondst uit. Mensen die bij of voor het depot werken, laten hun favoriete vondst zien.
Over het nieuwe Archeologisch depot
Aan de Nieuwe Dukenburgseweg is men hard aan het werk. Het depot wordt dusdanig verbouwd en ingericht, dat het straks ruimte heeft voor zowel de gemeentelijke als de provinciale collectie.
Vondst van de maand: januari
"Je kijkt naar de schedel van een meisje. Ze is tussen de 14 en 16 jaar oud en stierf rond het begin van de 20ste eeuw (1900). Ze werd begraven met een bruidskroon, waarschijnlijk omdat ze ongehuwd was."
“Vanuit mijn achtergrond zou het voor de hand liggen een mooi en compleet stuk Romeins aardewerk te laten zien. Maar in plaats daarvan wil ik hier de aandacht richten op vondsten die niet ‘mooi’ zijn om te zien, maar die bijzonder zijn door de informatie die ze bevatten. Voor mij zijn archeologische vondsten in de eerste plaats bronnen van informatie. Een dergelijke vondstgroep is de metaalslak.'
"Wat ik echt bijzonder vind aan deze lamp, is dat de lamp meer is dan olie en een lont. Het is duidelijk dat de maker een aantrekkelijk kunstwerk wilde maken."
Suzette Willemsen was samen met een collega bezig met het controleren van de vondsten uit een opgraving in Tiel. Zij liet het zwijntje zien. "Ik vond hem super schattig en het eerste wat ik me afvroeg was ..."
Rob heeft al veel opgegraven, maar ook veel vondsten gesorteerd en geplakt. Dat is een geduldwerkje, maar levert altijd een mooier plaatje op dan een hoopje scherven. Het mooiste 'plakwerk' is dit glas met oor uit een beerput in het centrum van Nijmegen.
Marijne Magnée-Nentjes is registrator en junior depotbeheerder bij het Archeologisch Depot Gelderland. Zij vertelt over een kaart met opgenaaide Romeinse instrumenten.
Rozemarijn is adviseur archeologie bij provincie Gelderland en ziet veel archeologische onderzoeken voorbij komen. Zij laat ons een wijnfles uit het jaar 1700 zien.
Gijs is fotograaf en depotmedewerker bij gemeente Nijmegen. Hij ziet veel archeologische stukken voorbij komen en laat ons een haarnaald uit de Romeinse tijd zien.
"Sieraden zijn niet alleen mooi, maar ook een geweldige bron van verhalen over de mensen die ze droegen. Ze vertellen heel veel over hoe mensen zichzelf zagen, en de wereld waarin ze leefden. Neem nou dit prachtige kralensnoer uit de vroege Middeleeuwen. Er zitten allerlei kralen in, zoals de twee grote barnsteen kralen die je bijna onderaan ziet."
"Ik raakte gefascineerd door een bepaalde groep Romeins aardewerk: de zogenaamde spreukbekers. Dit zijn drinkbekers met een grijs-zwart glanzende deklaag waarop in witte verf een Latijnse spreuk of een motto is geschilderd."
"Voor deze serie heb ik gekozen voor ‘liefde op het eerste gezicht’. Toen ik dit object voor het eerst zag liggen in zijn vondstbakje was ik meteen verkocht – en dat was zelfs nog voordat hij was schoongemaakt."
"Het is een diadeem gevonden in Nijmegen-West, voor het eerst beschreven in De Gelderlander van 1907. Lange tijd heeft men aangenomen dat het Romeins was maar daar wordt nu anders over gedacht."