Buiten een luchthaven landen of opstijgen
Procedure
U kunt 3 soorten TUG-ontheffingen aanvragen
- Een locatiegebonden ontheffing voor meerdere starts en landingen op 1 vaste locatie. Deze wordt in de praktijk vooral afgegeven aan helikopterbedrijven. Deze ontheffing geeft toestemming om op maximaal 12 dagen per jaar op de locatie te landen of op te stijgen. We verlenen deze eenmalig voor 3 jaar.
- Een locatiegebonden ontheffing voor incidenteel gebruik, bijvoorbeeld voor rondvluchten tijdens evenementen met helikopters.
- Een generieke ontheffing voor maximaal 3 jaar die steeds voor 3 jaar kan worden verlengd. U krijgt toestemming om 12 dagen per jaar maximaal 2 starts en 2 landingen uit te voeren. De ontheffing geldt voor het gehele grondgebied van de provincie Gelderland. Er moet minimaal 1.000 meter afstand tussen de gekozen terreinen (met een ontheffing) zitten.
Waar geldt de TUG-ontheffing niet voor?
- Er is geen TUG-ontheffing nodig voor helikoptervluchten met een groot maatschappelijk belang, zoals traumahelikopters en helikoptervluchten voor de uitoefening van politietaken, brandpreventie en dergelijke.
- Voor ongemotoriseerde luchtvaartuigen (PDF 405 kB) geldt een landelijke vrijstellingsregeling. Het gaat hier om vrije ballonnen, zeilvliegtuigen en schermzweeftoestellen.
- Gemotoriseerde schermvliegtuigen (paramotors) (PDF 2,8 MB) zijn vrijgesteld van de verplichting om een luchthavenregeling (LHR) te hebben. Het gaat hier om de zogenaamde voetstarters (rugzakmotor). De gebruiker moet wel beschikken over een verklaring van geen bezwaar (vvgb) van de burgemeester van de gemeente waarin de activiteiten plaatsvinden. De trikes (met wielig onderstel) zijn niet vrijgesteld. Vliegt u 12 dagen of minder per jaar? Dan moet u een TUG-ontheffing aanvragen.
- U heeft ook geen TUG-ontheffing nodig voor onbemande luchtvaartuigen (drones) (PDF 2,1 MB) met een gewicht van maximaal 25 kilo. U heeft wél een TUG-ontheffing nodig als de drone méér dan 25 kilo weegt maar niet meer dan 150 kilo. Bekijk de specifieke regels voor het vliegen met drones boven natuurgebieden (PDF 421 kB). Meer informatie over drones vindt u op de website van de rijksoverheid. Wanneer u op de link klikt verlaat u deze website.
Welke voorwaarden gelden er?
U ontvangt een ontheffing als u voldoet aan de volgende eisen:
- De luchtvaartuigen waarvoor u ontheffing kunt krijgen, zijn: helikopters, gemotoriseerde schermvliegtuigen, zweefvliegtuigen, micro light aeroplanes (mla), luchtvaartuigen die deelnemen aan een luchtvaartvertoning, watervliegtuigen, landbouwluchtvaartuigen, luchtschepen en RPA’s (remotely piloted aircrafts): op afstand bestuurde luchtvaartuigen die meer wegen dan 25 kilo maar niet meer dan 150 kilo.
- De locatie waar de start en/of landing plaatsvindt, ligt buiten de beschermde Gelderse natuurgebieden. We verlenen geen ontheffing in Natura 2000-gebieden, het Gelders Natuurnetwerk en de Groene Ontwikkelingszone en ook niet in de bufferzone van 300 meter daaromheen. De ligging van deze gebieden is aangegeven op deze kaart. Op deze kaart zoomt u in op het terrein waarvoor u ontheffing aanvraagt. Wanneer u al een generieke TUG-ontheffing heeft, toetst u de locaties voordat u een vlucht uitvoert.
- De locatie waar de start en/of landing plaatsvindt, ligt niet binnen een straal van 1.000 meter van een andere vergunde start en/of landingslocatie. U kunt dit controleren met de kaartviewer.
- De openbare orde en veiligheid worden niet geschaad, naar oordeel van de burgemeester van de gemeente waarin de start-/landingslocatie ligt.
- Op een plattegrond met de locatie van de terrein(en) tekent u de specifieke locatie(s) van landen en opstijgen duidelijk in. Gebruik hiervoor de kaartviewer en voeg het *txt-bestand bij.
Hoe moet ik de aanvraag doen?
U kunt uw TUG-ontheffing aanvragen met het webformulier. Wanneer u op de link klikt verlaat u de website. U vindt een link van dit formulier ook onderaan de pagina. Om in te loggen heeft u DigiD of eHerkenning nodig. Dit webformulier kunt u gebruiken als u een postadres in Nederland heeft. Woont u in het buitenland? Dan heeft u om in te loggen eIDAS nodig, de eHerkenning voor bedrijven. Het eIDAS webformulier kunt u gebruiken als u een postadres buiten Nederland (en binnen de Europese Unie (EU)) heeft.
Heeft u een postadres buiten de EU, neem dan contact op met ons Provincieloket.
Na het invullen van het webformulier ondertekent u (of uw gemachtigde) die door akkoord te gaan met de verklaring. U hoeft geen handtekening te scannen. Voor het toevoegen van bijlagen kunt u via het formulier gebruik maken van de uploaddienst WeTransfer.
U of iemand die u hiervoor heeft gemachtigd ondertekent de aanvraag vervolgens. Doet u als particulier een aanvraag met DigiD voor iemand anders? Dan moet u een ondertekende machtiging (PDF 135 kB) meesturen met de aanvraag.
In alle andere gevallen kunt u alleen gemachtigde zijn door een aanvraag in te dienen via eHerkenning-ketenmachtiging. Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over eHerkenning bij provincie Gelderland en eHerkenning en ketenmachtiging in het algemeen.
U moet ook een schriftelijk bewijs van akkoord van de gemeente aanvragen. U kunt dit zelf bij de gemeente regelen of door ons laten doen. Als u dit zelf regelt, betaalt u minder voor de ontheffing.
Hoe lang duurt de afhandeling en wat kost het?
We hebben maximaal 4 weken nodig om een besluit te nemen op uw aanvraag, gerekend vanaf het moment dat u de aanvraag doet. Als u niet alle gevraagde informatie bij uw aanvraag meestuurt, duurt de afhandeling langer. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Vraag uw ontheffing dus op tijd aan. Het risico van starten zonder de benodigde ontheffing ligt bij u.
Als u een ontheffing aanvraagt, dan moet u de provincie daarvoor zogenoemde leges betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Kosten.
Wat moet ik doen nadat ik de ontheffing heb ontvangen?
Als u een ontheffing heeft ontvangen, moet u de start en/of landing melden bij de minister, de burgemeester en de provincie. Dit doet u tussen 48 uur en 24 uur vóór de start en/of landing. Wij vragen u de starts en/of landingen die in het weekend of op feestdagen plaatsvinden te melden op de voorafgaande werkdag vóór 12.00 uur. Gebruik voor de melding aan ons het webformulier 24 uursmelding luchtvaart. Wanneer u op de link klikt verlaat u deze website. Om in te loggen heeft u DigiD of eHerkenning nodig. Stuur daarbij een plattegrond met daarop ingetekend de landings-/opstijglocatie (dit geldt niet voor locatiegebonden of locatiegebonden incidenteel). Aan de hand van deze kaart kunt u ook beoordelen of de locatie ligt binnen 1.000 meter van een andere locatie of beschermd natuurgebied.
Gaan 1 of meer vluchten niet door? Dan kunt u uw eerder gedane melding voor een start en/of landing annuleren met het ‘Annuleringsformulier 24 uursmelding TUG Gelderland' (wanneer u op de link klikt verlaat u deze website). Om in te loggen heeft u DigiD of eHerkenning nodig.
Wij verzoeken u dit te doen binnen 24 uur ná de dag waarvoor u een melding heeft gedaan. Deze dag wordt dan niet meegeteld als vliegdag.