Bodem verlagen: vergunning nodig
Procedure
Ga eerst met ons in gesprek!
Aanvragen om een vergunning voor een ontgronding zijn vaak omvangrijk. Bij de aanvraag moeten doorgaans meerdere onderliggende onderzoeken worden bijgevoegd. Door vooroverleg en beoordeling van een conceptaanvraag kunnen we uw aanvraag beter beoordelen. Mogelijk heeft u ook andere vergunningen nodig. In een vooroverleg bespreken we de wet- en regelgeving, de onderzoeken en de vereiste informatie. Vooroverleg kunt u aanvragen via het Provincieloket. U kunt de benodigde stukken daarbij meesturen.
Vooroverleg aanvragen via het Omgevingsloket is niet mogelijk.
Welke voorwaarden gelden er?
U kunt een vergunning aanvragen wanneer u voldoet aan onder andere deze voorwaarden:
- De ontgronding past binnen het gemeentelijk omgevingsplan. Wanneer dat niet het geval is dan adviseren wij u hierover contact op te nemen met de gemeente.
- Er wordt een natuurtoets uitgevoerd. Een natuurtoets is bedoeld om te kijken of de ontgronding effect heeft op de bestaande natuurwaarden. Zie ook pagina Natuur: overzichtspagina.
- Bij ontgrondingen is onderzoek naar de eigenschappen en gedrag van het grond- en oppervlaktewater (hydrologisch onderzoek) nodig. Voor ontgrondingen overlegt u ook met het waterschap dat verantwoordelijk is voor de waterhuishouding in het betreffende gebied.
- De bodemkwaliteit is in een vooronderzoek en verkennend bodemonderzoek of vergelijkbaar (een bodemkwaliteitskaart) vastgesteld.
- Voor ontgrondingen (delfstoffenwinning) moet u een m.e.r.-aanmeldingsnotitie meesturen met het verzoek om een m.e.r- beoordelingsbesluit. Zie voor meer informatie het kopje ‘Wat moet ik bij de aanvraag toevoegen?’.
Hoe moet ik de aanvraag doen?
U vraagt uw vergunning aan via het Omgevingsloket. U vindt een link naar het Omgevingsloket onderaan deze pagina. Om in te loggen heeft u DigiD of eHerkenning nodig.
Doet u als particulier een aanvraag met DigiD voor iemand anders? Dan moet u een ondertekende machtiging (PDF 133 kB) meesturen met de aanvraag.
In alle andere gevallen kunt u alleen gemachtigde zijn door een aanvraag in te dienen via eHerkenning-ketenmachtiging. Onderaan deze pagina vindt u een link naar meer informatie over eHerkenning bij provincie Gelderland en eHerkenning en ketenmachtiging in het algemeen.
Welke documenten moet ik bij de aanvraag toevoegen?
Lever in ieder geval de volgende informatie aan:
- Een mer-aanmeldingsnotitie met een verzoek om een m.e.r-beoordelingsbesluit. De mer-aanmeldnotitie is vormvrij, zie voor een voorbeeld van zo'n notitie de website van Kenniscentrum InfoMil.
Een mer-aanmeldnotitie is niet nodig als reeds duidelijk is dat er een mer wordt opgesteld. De aanvraag kunt u toesturen via post@gelderland.nl.
Het mer-beoordelingsbesluit wordt geïntegreerd in het moederbesluit Omgevingsvergunning.
- Een document waarin staat wie de eigenaar van de grond is en wie er gebruik van de grond mogen maken: een kadastraal bericht object (niet ouder dan een half jaar) van elk perceel waarop de aanvraag betrekking heeft.
- Een tekening met een uniek kenmerk dat het Kadaster aan een onroerende zaak heeft gegeven: kadastrale aanduiding van het terrein wat ontgrond en ingericht gaat worden. Daarop is aangegeven om welk terrein en de eventueel aan te leggen opslagplaatsen het gaat. De tekening is voorzien van een schaalaanduiding en een noordpijl.
- Een deel van een topografische kaart op A4-formaat (schaal 1:25.000), waarop het terrein met een pijl wordt aangegeven.
- Een plantekening, bestaande uit een bovenaanzicht van een denkbeeldige doorsnijding van het terrein (dwarsprofielen), die de feitelijke ontgronding en de herinrichting aangeven.
- Een archeologisch adviesdocument en, indien van toepassing, een archeologisch onderzoeksrapport conform Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA).
- Een (geo-) hydrologisch onderzoek of onderbouwing waarin de grond- en oppervlakte wateraspecten zijn behandeld en de geohydrologische effecten van de ontgronding in beeld worden gebracht.
- Een bodemonderzoek, uitgevoerd volgens de NEN-5740-strategie of vergelijkbaar.
- Een onderzoek naar de flora- en faunawaarden van het gebied en een onderzoek naar de effecten (stikstof) op Natura 2000gebieden.
- Als het gaat over de winning van oppervlaktedelfstoffen: een document waaruit blijkt dat de gemeenschap betrokken en geïnformeerd is bij de voorgenomen ontgronding.
- Als het gaat om zand- of grindwinning dieper dan 8 meter: een onderzoek naar de stabiliteit van de taluds conform CUR-aanbeveling 113.
- Bij de winning van oppervlaktedelfstoffen en realisatie van natuur informatie over het beoogde eindresultaat en het beheer.
- Bij de winning van oppervlakte delfstoffen een onderbouwing van de maatschappelijke meerwaarde die wordt geleverd.
Hoe lang duurt de afhandeling en wat kost het?
We hebben maximaal 14 weken nodig om een besluit te nemen over uw aanvraag, gerekend vanaf het moment dat u de aanvraag doet. Als u niet alle gevraagde informatie bij uw aanvraag meestuurt, duurt de afhandeling langer. Wanneer er al een akkoord is met het waterschap, de natuurbescherming en gemeente maken wij sneller een ontwerpbesluit. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Vraag uw vergunning dus op tijd aan. Het risico van starten zonder de benodigde vergunning ligt bij u.
- Heeft u al een vergunning? Dan verzoeken wij u de start of beëindiging van een ontgronding te melden met het formulier Melding start/eind ontgronding.
- Heeft u al een vergunning en wilt u gegevens van de vergunning wijzigen? Vul dan in het 1e scherm bij ‘projectomschrijving’ in dat het gaat om wijziging van een bestaande vergunning en vermeld het zaaknummer van deze vergunning.
Als u een vergunning aanvraagt, dan moet u de provincie daarvoor zogenoemde leges betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Kosten.
Wat gebeurt er nadat ik de aanvraag heb gedaan?
De afhandeling verloopt via de volgende stappen:
- U ontvangt een ontvangstbevestiging met een zaaknummer waaronder uw aanvraag is geregistreerd.
- Als uw aanvraag niet compleet is, krijgt u daarover schriftelijk bericht. De tijd die u krijgt om uw aanvraag volledig te maken, tellen we op bij de behandelingsduur.
- We beoordelen uw aanvraag inhoudelijk en toetsen deze aan de wettelijke eisen.
- We publiceren het ontwerpbesluit. Iedereen kan binnen 6 weken zienswijzen indienen tegen het besluit over de aanvraag. Als er geen zienswijzen komen, maken wij uw vergunning definitief.
- We publiceren het definitieve besluit. Belanghebbenden en degenen die een zienswijze hebben ingediend, kunnen binnen 6 weken beroep aantekenen bij de Raad van State.
- Onze toezichthouders houden toezicht op de uitvoering van de door ons verleende ontgrondingsvergunningen.
Tips
We raden aan om na te gaan of u ook nog andere vergunningen nodig hebt, bijvoorbeeld:
- een omgevingsvergunning van de gemeente
- een omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit
- een omgevingsvergunning Natura 2000-activiteit
- Kappen en herplanten van bos en bomenrij en de maatwerkvoorschriften
- een ontheffing van de Waterschapskeur