Splitsen en delen

Door bestaande woningen te splitsen, of te delen, kunnen we snel meer woningen toevoegen. Uit onderzoek blijkt dat dit in Gelderland zeker 5.000 extra woningen kan opleveren. Provincie Gelderland helpt gemeenten, corporaties en anderen om hiermee aan de slag te gaan.

7 vormen van splitsen en delen

Er zijn verschillende vormen van woningdelen en -splitsen. De kosten, de doelgroep en de gevraagde inspanning verschillen per vorm. Voor wie aan de slag wil met splitsen en delen zetten we in samenwerking met Platform31 de mogelijkheden op een rij.  

Bekijk hier de publicatie.

Potentie voor 5.000 extra woningen

In theorie is beter benutten van de bestaande voorraad kansrijk, zowel vanuit de behoefte aan kleinere woonruimten als vanuit het aanbod (de bestaande woningen). Companen onderzocht hoe kansrijk splitsen en delen is, bij welk type woningen, op welke plekken en voor welke vraag? Conclusie: potentie voor 5.000 extra woningen.

Handreiking voor gemeenten

In deze handreiking vinden gemeenten meer informatie over het stimuleren en reguleren van woningsplitsing. We zetten de voor- en nadelen van beleid in verschillende fasen op een rij, delen beschikbare instrumenten en goede voorbeelden.

Screening gemeentelijk beleid

Beleid en regelgeving kunnen het splitsen en delen van woningen in de weg staan. We bieden gemeenten daarom de mogelijkheid om hun huidige beleid te laten onderzoeken en daarbij advies te krijgen over de kansen voor splitsen en delen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op.