Planning

Vattenfall N.V. wil nieuwe windturbines bouwen in de gemeente Buren en bestaande windturbines in de gemeente Neder-Betuwe vervangen. Het beoogde nieuwe energiepark bestaat in totaal uit 7 windturbines. De locaties liggen langs de A15. Dit is de planning voor de procedure.

Procedure planning

Wanneer?Wat

Verkenningsfase (2023)

Kennisgeving voornemen en participatie met Notitie Reikwijdte en Detailniveau en participatieplan (voorjaar 2023)In het voorjaar van 2023 publiceren we de kennisgeving van het voornemen en de participatie.  Iedereen kan hierop reageren door een zienswijze in te dienen. Bij de kennisgeving is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gevoegd. De NRD is het plan van aanpak voor de uit te voeren milieueffectrapportage en beschrijft welke milieueffecten we onderzoeken en op welke manier. Ook is het participatieplan bijgevoegd. Hierin staat wanneer en hoe inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden invloed kunnen uitoefenen op de onderzoeksaanpak en de invulling van de participatie.
Milieuonderzoeken (zomer 2023)De volgende stap is het milieuonderzoek zelf, de milieueffectrapportage (m.e.r.). We onderzoeken welk effect de windturbines hebben op de omgeving en het milieu. Zo doen we onder meer onderzoek naar slagschaduw, geluid en natuur. Het resultaat daarvan leest u in het milieueffectrapport (MER). Op basis van de onderzoeken maken we een keuze tussen verschillende varianten van het windpark.
Voorkeursalternatief (najaar 2023) Mede op basis van het milieueffectrapport (MER) wordt het Voorkeursalternatief (VKA) gekozen. Het VKA geeft aan hoeveel windturbines er het beste kunnen komen, op welke plekken en hoe hoog ze zijn. We maken een goede afweging tussen de diverse belangen. We kijken wat de effecten van de windturbines zijn op de leefomgeving en natuur, het belang van direct omwonenden, het algemene belang van het overschakelen naar duurzame energie en de economische haalbaarheid. 
Kennisgeving voornemen en participatie met Notitie Reikwijdte en Detailniveau en participatieplan (voorjaar 2023)
In het voorjaar van 2023 publiceren we de kennisgeving van het voornemen en de participatie.  Iedereen kan hierop reageren door een zienswijze in te dienen. Bij de kennisgeving is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gevoegd. De NRD is het plan van aanpak voor de uit te voeren milieueffectrapportage en beschrijft welke milieueffecten we onderzoeken en op welke manier. Ook is het participatieplan bijgevoegd. Hierin staat wanneer en hoe inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden invloed kunnen uitoefenen op de onderzoeksaanpak en de invulling van de participatie.
Milieuonderzoeken (zomer 2023)
De volgende stap is het milieuonderzoek zelf, de milieueffectrapportage (m.e.r.). We onderzoeken welk effect de windturbines hebben op de omgeving en het milieu. Zo doen we onder meer onderzoek naar slagschaduw, geluid en natuur. Het resultaat daarvan leest u in het milieueffectrapport (MER). Op basis van de onderzoeken maken we een keuze tussen verschillende varianten van het windpark.
Voorkeursalternatief (najaar 2023) 
Mede op basis van het milieueffectrapport (MER) wordt het Voorkeursalternatief (VKA) gekozen. Het VKA geeft aan hoeveel windturbines er het beste kunnen komen, op welke plekken en hoe hoog ze zijn. We maken een goede afweging tussen de diverse belangen. We kijken wat de effecten van de windturbines zijn op de leefomgeving en natuur, het belang van direct omwonenden, het algemene belang van het overschakelen naar duurzame energie en de economische haalbaarheid. 

Planuitwerking (2024/2025)

Om het windpark mogelijk te maken wordt een projectbesluit genomen. We stellen eerst een concept van het projectbesluit op: een voorontwerp. Dit bespreken we met onze overlegpartners zoals gemeenten en andere medeoverheden. In het participatieplan staat wie de overlegpartners zijn. De initiatiefnemer bereidde in deze periode ook de vergunningsaanvraag voor. Deze vergunningen zijn in het projectbesluit opgenomen.  

Het ontwerp-projectbesluit, inclusief de belangrijkste omgevingsvergunningen en het -milieueffectrapport (het MER met alle onderliggende milieuonderzoeken) is daarna afgerond en vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Deze hebben najaar 2024 ter inzage gelegen.   

Op 20 december 2024 is besloten het ontwerp-projectbesluit opnieuw ter inzage te leggen. Tijdens de eerdere ter inzagelegging zijn niet alle stukken beschikbaar gesteld. Het ontwerp-projectbesluit lag van 9 januari tot en met 19 februari 2025 opnieuw ter inzage. Het ontwerp-projectbesluit is aangevuld en waar nodig geactualiseerd. Na de nieuwe ter inzagelegging worden alle binnengekomen zienswijzen beoordeeld, samengevat en beantwoord. Het bestuur van de provincie betrekt de zienswijzen bij de vaststelling van het projectbesluit.  

Definitieve fase (2025)

Gedeputeerde Staten nemen naar verwachting in het derde kwartaal van 2025 een definitief besluit over het projectbesluit. Na de vaststelling van het projectbesluit kunnen belanghebbenden beroep aantekenen bij de Raad van State. Deze toetst in dat geval of wij de procedure goed hebben gedaan.