Inpassingsplannen

Een inpassingsplan is een bestemmingsplan dat is opgesteld door de provincie en wordt gemaakt voor projecten die voor ons van belang zijn. Bijvoorbeeld de aanleg of wijziging van een provinciale weg, een natuurproject of een windpark. We hebben het ook wel eens over een provinciaal inpassingsplan (‘PIP’).
Auto op de weg tijdens zonsondergang

Inpassingsplannen na de invoering van de Omgevingswet  

Sinds 1 januari 2024 geldt de nieuwe Omgevingswet, Daarmee bestaan er geen provinciale inpassingsplannen meer. Hiervoor in de plaats werken we nu met het middel Projectbesluit. Projecten die als inpassingsplan zijn begonnen vóór 1 januari 2024 blijven een inpassingsplan. Deze projecten worden afgerond volgens de oorspronkelijke procedure van een inpassingsplan.  

Schade door een inpassingplan

Heeft u schade als gevolg van een onherroepelijk provinciaal inpassingplan? Dan kunt u mogelijk voor een tegemoetkoming voor planschade in aanmerking komen.

Meer informatie

Zoekt u informatie over een specifiek project of inpassingsplan? Kijk dan op de site met officiële bekendmakingen en/of ruimtelijke plannen.

Wat is een inpassingsplan? 

Een inpassingplan heeft 3 fases:  

  1. de voorbereidingsfase (voorontwerp),  
  2. de terinzagelegging (ontwerp) en  
  3. de definitieve fase (vaststelling en beroep). 

In de eerste fase hebben we overleg met andere overheden en ‘overlegpartners’ over het plan. In de tweede fase kan iedereen reageren op het ontwerp door middel van een zogeheten ‘zienswijze’. In deze zienswijze beschrijft u waar u het wel en niet mee eens bent en waarom. In de derde fase stellen Provinciale Staten het inpassingsplan vast en kan er eventueel beroep bij Raad van State ingesteld worden. 

Schade door een inpassingplan

Heeft u schade als gevolg van een onherroepelijk provinciaal inpassingplan? Dan kunt u mogelijk voor een tegemoetkoming voor nadeelcompensatie of planschade in aanmerking komen. Onder de nieuwe Omgevingswet noemen we dit ‘Nadeelcompensatie’. Van planschade kan ook nog sprake zijn, omdat u tot vijf jaar na het van kracht worden van een inpassingsplan nog een planschadeclaim kunt indienen.

Meer informatie

Zoekt u informatie over een specifiek ruimtelijk project? Kijk dan op de website met officiële bekendmakingen en/of Regels op de Kaart in het landelijke Omgevingsloket.