Voorbereiding scouts en zeekadetten op Nationale Herdenking

Op 4 mei 2025 zijn 74 Gelderse scouts en 14 Nederlandse zeekadetten actief bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Om ze voor te bereiden oefenden zij op 5 april met het aanreiken van kransen, hijsen van vlaggen en begeleiden van de oudste generatie genodigden in het Huis der Provincie.

Nationale gastprovincie  

Ieder jaar wijst het Nationaal Comité 4 en 5 mei een provincie aan die centraal staat bij de Nationale Herdenking op 4 mei en de viering van vrijheid op 5 mei. In het kroonjaar ’80 jaar vrijheid’ zijn wij gastprovincie. De Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen in Gelderland achter. Van september 1944 tot en met mei 1945 was de provincie het centrum van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon met Operation Market Garden en eindigde met de Duitse overgave. Grote delen van Gelderland lagen 9 maanden in het frontgebied; er waren evacuaties, onderwaterzettingen en verwoestingen. 

Peter Drenth en Ahmed Marcouch 

Gedeputeerde Peter Drenth opende deze dag waarbij hij de jongeren en de ouders verwelkomde in het Huis der Provincie. Hij was blij dat er zoveel scouts en zeekadetten aanwezig waren en benadrukte het belang van het herdenken onder jongeren. Het besef dat 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is vraagt inzet van iedereen. Daarnaast ging Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem aan de hand zijn persoonlijke ervaringen met de deelnemers in gesprek over thema’s die zijn gerelateerd aan de Nationale Herdenking.

 

Vrijheid is ook 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog niet vanzelfsprekend.

 Het is kwetsbaar en vraagt inzet van iedereen. Juist nu moeten we de verhalen en lessen uit uit het verleden overdragen aan nieuwe generaties. Zo dragen we eraan bij dat we samen in vrede en veiligheid kunnen blijven leven.

Peter Drenth

Gedeputeerde Vrijheid Provincie Gelderland

Bloemenkinderen basisschool Lindenhage 

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei leggen ook 25 groep 8 kinderen uit Gelderland van Basisschool Lindenhage in Zevenaar bloemen voor het monument op de Dam. Dit doen zij samen met 25 groep 8 kinderen uit Amsterdam. Deze bloemlegging vindt plaats aan het eind van de herdenking voordat het Koninklijk paar het defilé langs de kransen opent. Op uitnodiging van de ceremoniemeester gaan de kinderen onder begeleiding van een scout de bloemlegging doen. 

Het belang van herdenken 

Tijdens een voorbereidingsweekend van 21 tot en met 23 maart volgden de jongeren diverse activiteiten om te ontdekken wat er wordt herdacht en waarom het belangrijk is om te herdenken. Ook kwamen ze te weten wat mensenrechten voor hunzelf betekent. Én kregen ze uitleg over hoe een proces verloopt van eerste vooroordelen naar vernietiging van bevolkingsgroepen. In Nijmegen hebben ze op verschillende wijzen kennis genomen van het bombardement van 22 februari 1944. Tot slot gingen ze in gesprek met gastsprekers over de rol van de koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog en over de mensen die op 4 mei worden herdacht.  

Bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog  

Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog.  
Op 2 april 1941 werden de toenmalige Scoutingorganisaties verboden door de bezetter. Scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan. Veel scouts zijn actief geworden in het verzet en hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Een team vrijwilligers van ScoutingNL heeft inmiddels bijna 3000 verhalen opgetekend van scouts in de oorlog, van actief in het verzet tot gevangen in werk- en strafkampen in Nederlands-Indië. 

Zeekadetkorps en de scheepvaarders

Ook de scheepvaart heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgerscheepvaart werd voor militaire doelen ingezet en de binnenvaart was een belangrijk transportmiddel voor de hongertochten. Veel Nederlandse militairen zijn omgekomen bij de zeeslagen in Zuid-Oost Azië en Nederlands-Indië. Het Zeekadetkorps in Nederland is na de Tweede Wereldoorlog opgericht, maar het korps voelt zich verwant met de scheepvaarders van toen.