We slaan een brug tussen verleden en heden, in een tijd waarin duidelijk is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Door te leren van het verleden, kunnen we het heden én de toekomst beter begrijpen.
80 jaar Vrijheid

Het laatste nieuws over programma: 80 jaar Vrijheid
Voorbereiding scouts en zeekadetten op Nationale Herdenking
Op 4 mei 2025 zijn 74 Gelderse scouts en 14 Nederlandse zeekadetten actief bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Om ze voor te bereiden oefenden zij op 5 april met het aanreiken van kransen, hijsen van vlaggen en begeleiden van de oudste generatie genodigden in het Huis der Provincie.Tweede Wereldoorlog in Gelderland
De Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen in Gelderland achter. Van september 1944 tot en met mei 1945 was de provincie het centrum van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon met Operation Market Garden en eindigde met de Duitse overgave. Grote delen van Gelderland lagen 9 maanden in het frontgebied; er waren evacuaties, onderwaterzettingen en verwoestingen.
Gelderland werd niet in één keer bevrijd. Dat gebeurde in gedeeltes gedurende een periode van september 1944 tot mei 1945. Het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam voor Gelderland en haar inwoners op verschillende momenten, tussen september 1944 en mei 1945. En voor degenen met banden met Nederlands-Indië pas in augustus 1945. De gebeurtenissen van toen vormen de leidraad van het programma ’80 jaar Vrijheid’.
Het programma kent 5 verhaallijnen:
- Operation Market Garden
- Frontlinieperiode
- Burgerleed: Jodenvervolging, evacuatie, verzet en bombardementen
- Rijnlandoffensief
- Bevrijding
Deze verhaallijnen doorkruisen de regio’s in de tijd en ze zijn gekoppeld aan verschillende momenten.