Project Mobiele meetstations luchtkwaliteit

We willen dat Gelderland een veilige en gezonde provincie is om te wonen, te verblijven en te ondernemen. Schone lucht is daarvoor een basisvoorwaarde. Met meer meetstations krijgen we beter inzicht in de (lokale) luchtkwaliteit. Daarom zetten we 5 jaar lang 2 mobiele meetstations in.

Meten is weten 

Veel dingen hebben invloed op hoe schoon de lucht is. Denk aan een oude brommer die langsrijdt. Of buren die de open haard aansteken. Ook verkeer op wegen, landbouw, scheepvaart, mobiele werktuigen en industrie hebben invloed op de luchtkwaliteit. Metingen zijn de basis voor het vaststellen van luchtkwaliteit. 

Landelijk meetnet 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) monitort de luchtkwaliteit met metingen (Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit) en berekeningen. Met onder andere de resultaten van de metingen en modelberekeningen maakt het RIVM jaarlijks concentratiekaarten voor Nederland. Via de website luchtmeetnet.nl vindt u de gemeten luchtkwaliteit van circa 75 plekken in Nederland. 

Wat meten de mobiele luchtmeetstations? 

Aanvullend hierop investeert de provincie in 2 mobiele meetstations die elke keer op een andere plek staan. Met de 2 mobiele luchtmeetstations kunnen we lokaal de luchtkwaliteit meten waar nu geen stations staan en waarover mogelijk vragen en/of zorgen zijn. De meetstations meten stoffen zoals fijnstof (PM10 en PM2.5), stikstofdioxide (NO2), roet en biomass burn (de uitstoot als gevolg van houtstook en het verbranden van biomassa). Ook meten ze aromatische koolwaterstoffen (benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xylenen). Metingen geven informatie over de gemeten concentratie van stoffen op de betreffende meetlocatie. Door langere tijd op 1 plek te meten, zijn de verschillen door bijvoorbeeld windrichting en weersomstandigheden minder van invloed. Dat geeft een betrouwbaar resultaat over de luchtkwaliteit. 

 

1e meetlocaties Lunteren en Renkum  

Uit maar liefst 91 aanmeldingen voor 43 unieke meetlocaties selecteerden we samen met ODRA de eerste 2 locaties voor het project mobiele meetstations. Vanaf februari 2025 gaan we 6 tot 8 maanden in Renkum en Lunteren de lokale luchtkwaliteit meten. De keuze voor deze 2 plekken is gemaakt op basis van zorgvuldig opgestelde voorwaarden. Beide locaties bieden de mogelijkheid om waardevolle inzichten te verzamelen over de luchtkwaliteit. 

Op deze kaart ziet u de meetresultaten van de mobiele meetstations in Lunteren en Renkum. Daarin ziet u aan de rechterkant de nieuwste metingen staan. Aan de onderkant kunt u de grafieken met metingen van vandaag en gisteren aanzetten, of u kunt de metingen vanaf het begin bekijken. Bovenaan in de kaart kunt u bij het vraagteken en de i meer informatie vinden over de kaart zelf en de stoffen die we meten.

Het weer en de wind hebben veel invloed op de metingen. Hierdoor lijkt de lucht soms schoner of viezer dan hij echt is. Daarom meten we minstens 6 maanden op 1 plek. Zo krijgen we een goed beeld van de gemiddelde luchtkwaliteit. Als de metingen klaar zijn, maken we een rapport en publiceren dat op deze pagina. Daarin leest u na afloop van de meetperiode meer over de luchtkwaliteit op de gemeten plek. 

 

Hoe meldt u een locatie aan?

Bent u benieuwd naar de luchtkwaliteit op een bepaalde locatie? Nieuwe locaties aanmelden is nog steeds mogelijk. Aan het plaatsen van een meetstation zijn geen kosten verbonden. U kunt uw aanvraag indienen bij ODRA. Alle aanmeldingen beoordelen we zorgvuldig. Daarbij kijken we naar het aantal mensen dat mogelijk wordt blootgesteld aan luchtvervuiling op de meetlocatie, naar verschillende bronnen, zoals wegverkeer, scheepvaart, mobiele werktuigen, industrie en landbouw en naar een spreiding van meetlocaties over de provincie.