Schone lucht van levensbelang

Schone lucht is essentieel voor je gezondheid. Daarom werken we samen met partners aan een gezondere lucht.

Het verlies aan gezonde levensjaren door luchtverontreiniging is vergelijkbaar met het effect van overgewicht op de gezondheid. De gezondheidseffecten treden al op bij lage concentraties, onder de wettelijke (EU-)normen. Schone lucht is dus van groot belang en daar werken we aan. We hebben daarin wettelijke taken als meten, controleren en handhaven. Daarnaast stimuleren we, onder andere via het Schone Lucht Akkoord, om luchtvervuiling te verminderen via de bronnen als wegverkeer, scheepvaart, mobiele werktuigen, industrie, houtstook en landbouw.

 

Schone Lucht Akkoord

Luchtvervuiling houdt zich niet aan grenzen van gemeenten of provincies. Samenwerking is van groot belang. Alleen samen kunnen we de lucht sneller schoon maken. Daarom werken we sinds 2020 samen met het Rijk, andere provincies en meer dan 100 gemeenten in Nederland via het Schone Lucht Akkoord (SLA) aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland.

5 jaar lang lokale metingen luchtkwaliteit

Eind 2024 starten we met het project Mobiele meetstations. De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) voert het project voor ons uit. Met 2 mobiele meetstations meten ze de komende 5 jaar op 16 locaties. De locaties voor deze mobiele meetstations kunnen gemeenten, burgerinitiatieven en inwoners zelf indienen. De meetstations staan gemiddeld zes tot acht maanden op de locatie. Zo krijgen we meer inzicht in de luchtkwaliteit in Gelderland. De resultaten van de metingen delen wij met gemeenten en omwonenden.

Hoe meldt u een locatie aan?

Bent u benieuwd naar de luchtkwaliteit op een bepaalde locatie? Vraagt u dan aan om een meetstation te laten plaatsen. Aan het plaatsen van een meetstation zijn geen kosten verbonden. U kunt uw aanvraag indienen bij ODRA: Aanvraag meetstation – Omgevingsdienst Regio Arnhem (odregioarnhem.nl). Alle aanmeldingen beoordelen we zorgvuldig. Daarbij kijken we onder andere of bij de aangemelde locatie bestemmingen staan waar kwetsbare groepen verblijven, zoals scholen, ziekenhuizen of kinderdagverblijven. Ook kijken we naar het aantal mensen dat mogelijk wordt blootgesteld aan luchtvervuiling op de meetlocatie, naar variatie in eventuele bronnen (zoals wegverkeer, scheepvaart, mobiele werktuigen, industrie en landbouw) en een spreiding van locaties over de provincie. 

Meer informatie

Meer informatie over het project vindt u op de website luchtmetingen in Gelderland van ODRA.

Houtstook: stookalert en stookwijzer

Het stoken van hout heeft invloed op de gezondheid van de stoker en buurtgenoten. Houtstokers zijn zich daar niet altijd van bewust. De rook van een houtvuur bevat schadelijke stoffen zoals fijnstof en roet. Bij sommige weersomstandigheden blijft rook door houtstook langer hangen. Dat kan voor overlast zorgen. Het RIVM ontwikkelde daarom een stookalert. Als een stookalert wordt afgegeven, adviseert het RIVM mensen op om die dag geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen. 

Op deze pagina van het RIVM staat meer informatie, hier staat ook hoe u zich aanmeldt voor het stookalert.

Kijk sowieso voordat u gaat stoken altijd eerst op de Stookwijzer om te zien hoe de situatie in uw buurt is: kunt u het vuur nu beter uitlaten? Als er een stookalert is voor de provincie waarin u woont, dan geeft de Stookwijzer dat altijd aan en staat deze ook op ‘rood’.

Varend ontgassen

Binnenvaarttankschepen moeten na het lossen van lading soms de ladingtanks ontgassen. Vanwege de gevolgen voor de gezondheid en het milieu is het in Nederland verboden om dit varend te doen. Meer informatie over het landelijk verbod op varend ontgassen leest u op de website van de Rijksoverheid.

Voor de invoering van het landelijk verbod hanteerde provincie Gelderland al een verbod op varend ontgassen. In het kader daarvan heeft de provincie snuffelpalen (e-noses) geplaatst om ontgassingen te monitoren. De resultaten hiervan zijn te vinden in de rapportage varend ontgassen.

Wilt u een melding doen van een vermoeden op varend ontgassen? Deze kun u indienen bij het meldpunt van de Gelderse omgevingsdiensten.

Kaarten met informatie over uw leefomgeving

Fijnstof- en stikstofdioxideconcentraties in de lucht
Meetgegevens over de luchtkwaliteit
Luchtkwaliteit per buurt uit rapport GGD
Meer informatie over Gelderland en de rest van Nederland