Landelijke aanpak piekbelasting stikstof

Er is te veel stikstof waardoor het niet goed gaat met de natuur. Om de stikstofneerslag bij kwetsbare natuurgebieden omlaag te brengen is er een landelijke aanpak voor piekbelasting. Met gemeenten ondersteunen en begeleiden we agrarische ondernemers die dat willen.

Om stikstofneerslag te verminderen zijn er verschillende mogelijkheden voor agrarische bedrijven die onder de aanpak piekbelasting vallen. Ze kunnen kiezen voor extensivering van hun bedrijfsvoering (meer grond per dier en dieren vaker buiten in de wei), verplaatsing, overstappen naar een ander bedrijfstype, innoveren of stoppen. Ondernemers maken hun eigen keuzes op vrijwillige basis. 

Ondersteuning en begeleiding

Omdat de verschillende keuzes grote impact hebben, kunnen ondernemers gebruik maken van uitgebreide ondersteuning. Bedrijven die vallen onder de aanpak piekbelasting kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van extra begeleiding van een zaakbegeleider en aanvullende financiële regelingen. Bedrijven die stikstofuitstoot willen verminderen en niet onder de aanpak piekbelasting vallen kunnen ook gebruik maken van verschillende regelingen.

Persoonlijke hulp van een zaakbegeleider

Bent u een agrarische ondernemer en overweegt u uw bedrijfsactiviteiten te stoppen? Of denkt u na over omschakelen of verplaatsen? Als u wilt, kunt u bij uw overwegingen persoonlijke ondersteuning krijgen van een zaakbegeleider. Dat is vrijblijvend en kost u niks. Lees in de folder 'Bedrijfskeuzes voor de toekomst' meer over wat een zaakbegeleider wel of niet doet.

Pilot Ondernemingsplan voor agrariërs in gemeente Barneveld en Ede

Heeft u ideeën of plannen om stikstof te reduceren op uw bedrijf? Weet u hoe uw bedrijf een positieve bijdrage kan leveren aan natuur, water of klimaat? U kunt als agrarisch ondernemer uit gemeente Barneveld of Ede nu deelnemen aan de pilot Ondernemingsplan. Met een financiële bijdrage van de overheid maakt u uw eigen toekomstbestendige ondernemingsplan met ondersteuning van een eigen adviseur en een zaakbegeleider.

Wie zijn die zaakbegeleiders?

In Gelderland zijn 25 zaakbegeleiders die agrariërs kunnen informeren. Ze kennen de landelijke en Gelderse regelingen en weten wat er speelt in de regio. Ook hebben ze contact met gemeenten, RVO en het ministerie. Om een indruk te krijgen wie deze zaakbegeleiders zijn, interviewden we 3 zaakbegeleiders.

Vitaal landelijk gebied Gelderland (VLGG)

De aanpak piekbelasting draagt bij aan het programma Vitaal landelijk gebied Gelderland (VLGG) waarmee we het landelijk gebied versterken. We werken aan een gezond, vitaal en leefbaar landelijk gebied met een duurzame land- en tuinbouw, gezonde en sterke natuurgebieden, duurzame industrie, met voldoende ruimte om te wonen, werken en recreëren, schoon en voldoende (drink)water en goed bestand tegen droogte, hitte en hevige regenbuien.  

SMS-berichtenservice voor actuele land- en tuinbouw-regelingen

Wilt u snel en eenvoudig op de hoogte blijven van GLB- en andere regelingen voor boeren en tuinders? Meld u dan aan voor de sms-berichtenservice met actuele informatie over landelijke en Gelderse subsidies.