Veel gestelde vragen en antwoorden
Wat speelt er nu rondom stikstof?
De Raad van State en rechtbank Den Haag hebben relatief kort na elkaar 2 stikstof-gerelateerde gerechtelijke uitspraken gedaan. En daarmee een signaal afgegeven aan overheden. Doe meer aan natuurherstel.
Waar ging de Raad van State-uitspraak over?
Nederlands hoogste rechtsorgaan stelt dat met terugwerkende kracht (tot 5 jaar terug) alsnog een natuurvergunning nodig is voor het gebruik van intern salderen. Tot voor kort mocht een ondernemer bij een de stikstof die hem/zij al eerder vergund was wegstrepen tegen de toekomstige stikstof die ontstaat bijvoorbeeld uitbreiding. Dat mocht tot 18 december 2024 zonder vergunning. Nu moeten overheden alsnog een vergunning afgeven voor/na het gebruik van intern salderen.
Waar ging die Greenpeace-uitspraak over?
De rechtszaak was door de milieuorganisatie aangespannen tegen de Staat over het uitblijven van voldoende maatregelen die de stikstofuitstoot moeten verlagen voor de meest kwetsbare natuur in Nederland. De rechter gaf Greenpeace gelijk.
Wat betekenen deze vonnissen voor provincie Gelderland?
Het Greenpeace-vonnis betekent dat Den Haag zich moet inspannen om stikstofmaatregelen te nemen voor de meest kwetsbare natuur, met het oog op 2030. De Raad van State-uitspraak - kort door de bocht - raakt Gelderland directer. Provincies (en gemeenten) moeten via vergunningverlening meer doen aan natuurherstel. Waarmee je als overheden met de hoeveelheid (intern salderen) vergunningen invloed uitoefent op impact van activiteiten op omliggende natuur.
Wat gaat Gelderland nu doen?
Gelderland werkt aan de brede versnellingsaanpak stikstof. Onderdeel daarvan is nu een zonering (bestaande uit enkele 100-den meters) uit te werken met maatregelen rondom stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Het gaat behalve om nieuwe regels ook om stimulerende maatregelen om aan die regels te kunnen voldoen. We zetten al stappen om de vergunningverlening weer op gang te brengen en PAS-melders te legaliseren. De provincie wil met deze inzet natuur herstellen en daarmee ook ruimte creëren voor vergunningen voor toekomstige ontwikkelingen. Denk aan woningbouw, wegen en evenementen.
Voor welke subsidieregelingen heeft de uitspraak gevolgen en wat zijn die gevolgen?
De uitspraak kan gevolgen hebben voor onderstaande subsidieregelingen omdat er misschien een vergunning nodig is voor activiteiten binnen de regeling. We weten alleen nog niet wat de gevolgen precies gaan zijn. Dat zoeken we momenteel uit. De behandeling van de subsidieaanvragen kan mogelijk langer duren.
- https://www.gelderland.nl/subsidies/aanleg-agroforestry
- Gebiedsgerichte beëindiging veehouderijen
- https://www.gelderland.nl/subsidies/innovatie-en-modernisering-stikstof
- https://www.gelderland.nl/subsidies/investeringen-in-bewezen-stikstofreducerende-maatregelen-in-stalsystemen-door-pas-melders
- https://www.gelderland.nl/subsidies/managementmaatregelen-melkveehouderij
- https://www.gelderland.nl/subsidies/stikstofreductie-door-verplaatsing-veehouderij
- https://www.gelderland.nl/subsidies/stikstofreductie-via-aanpassing-van-veehouderijen
Meer vragen en antwoorden?
- Veelgestelde vragen over stikstof en Natura 2000