Minibos helpt natuur en inwoners

In de tuin van Lidion Zierikzee uit Wenum-Wiesel groeit een Tiny Forest (minibos). “Onze tuin was een paardenbak en paardenweiland. Kaal en platgetrapt. Ik wilde daar een grote eetbare tuin van maken voor ons gezin. Met plekken waar de natuur vooral haar gang gaat.”

De subsidie voor een workshop over een Tiny Forest boden uitkomst. “Ik leerde wat er allemaal eetbaar is en vertel dat verder. Lindeblad in salade, meidoornthee om de bloeddruk te verlagen. En die lindebloesemthee die ik altijd kocht, hangt gewoon in mijn boom! Er komen meer dieren, die weer helpen bestuiven in de omgeving. De bodem verbetert. En ik zag er vorig jaar al allerlei vinken en hele zwermen mussen doorheen vliegen. Ook dat is oogst. Als de vriendjes en vriendinnetjes van mijn dochter over de paadjes door het bosje rennen, praat ik met ouders. Soms nemen zij stekjes mee. Bewoners van het bejaardenhuis komen wandelen, bloemen plukken, met de kippen knuffelen. Ik hoop dat mensen met depressie of een burn-out hier fijn kunnen zitten of meewerken. En ik geef workshops en leid klassen rond. Wees welkom bij De Moestuinschool!”

“Van de workshop leerde ik ontiegelijk veel over alle bomen en planten in mijn omgeving." Vertelt Lidion verder. "Ik vind het heel interessant te kijken hoe het werkt. Bijvoorbeeld hoe er nu enorme bergen brandnetels opkomen om stikstof uit de bodem te halen, zodat er straks meer kan leven. En het is tof als planten en bomen ineens gaan groeien.” 

“Ik leerde ook veel van het Tiny Forest in het voedselbos Nieuwe Erven in Brummen." Laat Lidion weten. "Door de kleigrond groeit het daar veel harder. Juist daarom zijn dit soort projecten hier op het zand zo hard nodig om de bodem voedingsrijker te maken.”

Je ziet vanzelf hoe de natuur werkt

Ik woon hier pas 2 jaar. Als je dan ziet wat er allemaal al groeit en welke dieren er op bezoek komen. Die kracht van de natuur laat ik graag zien.

Lidion Zierikzee

Eigenaar tiny forest