Onze oud-trainees van het traineeship voor statushouders hebben tijdens een tussentijdse evaluatie van hun programma feedback gegeven aan ons. Hieronder staan een aantal antwoorden die gegeven werden op de vraag: wat heeft het traineeship je tot nu toe opgeleverd?
Ervaringen (oud)trainees
Quote Mina Al Mashhadani
Een duidelijk beeld van wat er speelt in de organisatie, hoe ik met verschillende mensen samenwerk en omga, hoe ik mijzelf op een goede manier kan voorstellen en dat ik meer mijn mening durf te uiten.
Quote Sam Alqalqeely
Veel ruimte binnen de organisatie om mijn weg te kunnen vinden. Herontdekken en verbeteren van mijn eigenschappen en ontwikkelpunten, beter begrip voor de werksfeer binnen een overheidsorganisatie. Vooruitgang met mijn taalniveau, leuke werksfeer met mijn collega’s en medetrainees.
Quote Dana Al Mashhadani
Het traineeship heeft mijn leven veranderd! Ik heb meer zelfvertrouwen en het heeft me meer kennis gebracht en mijn denkwijze verbeterd.
Sietske Beiboer, oud ‘Young Professional’ trainee
Dankzij een facebookbericht van Het Gelders Traineeship kwam ik op het idee om te solliciteren. Hier heb ik nog geen moment spijt van gehad. Via dit bericht vertel ik je graag waarom.
Bij de Provincie heb ik verschillende projecten mogen doen. Ik heb als projectleider gewerkt en samen met mijn team de inspiratieweek “Panorama Nederland, de Gelderse toekomst verbeeld” gerealiseerd.
Ook mocht ik meewerken aan een hele toffe activiteit, namelijk het Hubertusforum. Het Hubertusforum is een bestuurlijk forum, waar onze gedeputeerden en de Commissaris van de Koning worden uitgenodigd om met externe gasten in gesprek gaan. Dit gesprek vindt plaats gedurende een diner en ieder jaar wordt er een actueel thema gekozen waar de bestuurders langer stil bij willen staan.
Dit keer ging het gesprek over de bestuurskrachtmeting. Samen met een collega mocht ik dit gesprek voorbereiden en de gastenlijst samenstellen. We hebben prikkelende gasten gesproken, zoals de denker des vaderlands van 2018 René ten Bos. Die op zijn hele eigen wijze naar besturen kijkt en het gesprek startte met de uitspraak “Besturen is pijn doen”. Hierover konden we vervolgens met elkaar van gedachtes wisselen.
Naast dat ik het tof vind om mooie opdrachten te realiseren heeft het traineeship me veel meer gebracht. Voordat ik begon aan het traineeship was ik opzoek naar een plek waar ik écht kon leren. Die plek heb ik gevonden. Niet alleen doordat je tijdens het traineeship trainingen volgt (Open Mind Management, eigen merk, zakelijk tekenen etc.), of doordat de groep trainees gewoon echt heel tof is, maar ook doordat je regelmatig met een coach in gesprek gaat en doordat je een reisverslag bijhoud met al je leerdoelen en reflecties. Hier heb ik onwijs veel van geleerd.
Kortom, bij dit traineeship werk je hard voor een mooier Gelderland, maar ook écht aan je persoonlijke ontwikkeling.
Moutaz Al Najjar, oud statushouder trainee
Mijn naam is Moutaz Al Najjar. Oorspronkelijk kom ik uit Syrië, daar ben ik afgestudeerd op de Pabo en ik heb 3 jaar gewerkt als leerkracht lagere school. Sinds 2016 woon ik in Oss met mijn vrouw en mijn 2 kinderen. Ik heb 2 jaar voor de gemeente Oss gewerkt als tolk Arabisch/Nederlands.
Als nieuwkomer was ik altijd opzoek naar een kans om te leren en te werken en mezelf te ontwikkelen. In 2019 ben ik aangenomen voor het Gelders traineeship voor statushouders. Tijdens de eerste fase van mijn traineeship heb ik mijn taalniveau verbeterd omdat ik een Nederlandse cursus op C1 niveau mocht volgen. Daarnaast liep ik 4 verschillende stages bij 4 verschillende afdelingen, zodat ik inzicht kon krijgen wat het werk binnen de provincie inhield.
Verder kreeg ik in elke fase verschillende trainingen, waaronder Open Mind Management (OMM). In deze trainingen hebben we het gehad over de werking van onze hersenen en hoe het gedrag en patronen ontstaan, niet alleen in het algemeen, maar ook bij onszelf.
We leerden een gedragstaal en spraken over neuronenwolken, ego-toestanden, denkramen. Om de manier waarop er binnen de provincie gewerkt wordt te behappen, hadden we de training: Programma’s, Processen, Projecten en Routines (PPPR) en over de rollen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Mijn eerste opdracht was voor de afdeling natuur en landschap. Het was voor mij een beetje spannend, omdat ik weinig kennis van dit onderwerp had, maar door de begeleiding en de samenwerking met mijn team kon ik snel heel informatie onder de knie krijgen. Een deel van mijn opdracht waarmee ik me beziggehouden heb, is de uitvoering van het natuur inclusieve landbouw actieplan.
Natuur inclusieve landbouw is kringlooplandbouw met aandacht voor natuur en landschap. De huidige voedselproductie is het resultaat van decennialang beleid en onderwijs in de 20e eeuw, waarvan hoge productie, schaalvergroting, intensief grondgebruik en goedkoop voedsel deel uitmaakten. In de 21e eeuw staan we voor een nieuwe uitdaging: voedselproductie met herstel van biodiversiteit, landschappen en kringlopen.
Als ik nu terugkijk naar wat het traineeship voor mij heeft opgeleverd, ben ik daar heel dankbaar voor en trots op.
Melanie van den Hoek, oud young professional trainee
Mijn eerste opdracht was bij het team Regionale Energie Strategie (RES), onderdeel van het programma Energietransitie. Hier heb ik mij beziggehouden met (inwoner-) participatie op het gebied van het opwekken van duurzame energie uit zon en wind. Wat gebeurt er al op dit gebied? En hoe kan dit vooruit worden geholpen? Naar deze vraagstukken heb ik een inventariserend onderzoek gedaan. Daarnaast heb ik onder anderen meegewerkt aan een onderzoek naar het Uitdaagrecht en de mogelijkheden daarvan als participatie ‘tool’ voor de energietransitie. Binnen deze eerste opdracht heb ik mij al met veel diverse werkzaamheden bezig mogen houden, wat erg interessant was.
Mijn 2e opdracht vond plaats bij het team Buitenlandse Betrekkingen en Lobby (BBL). Ben je benieuwd naar mijn werkzaamheden binnen BBL? Neem dan een kijkje op onze Facebookpagina ‘Het Gelders Traineeship’