Tussenbalans 2025: Samen vooruitkijken

In het voorjaar van 2025 zijn we halverwege deze bestuursperiode. Dit is hét moment om, samen met de Staten, te evalueren hoe we werken aan het coalitieakkoord. Dat doen we in de tussenbalans.

In 2023 werd het coalitieakkoord 2023-2027 ‘Gewoon Doen’ vastgesteld. Belangrijke onderwerpen die nu extra aandacht vragen, zijn: woningbouw, economie, ondersteuning Gelderse gemeenten, stikstof en het overvolle elektriciteitsnet. Gedeputeerde Staten zitten in de 2e helft van deze bestuursperiode en investeren ook de komende jaren graag in onderwerpen die ertoe doen.

 

Wat is de Tussenbalans?

Aan de hand van de Tussenbalans bekijken Gedeputeerde Staten (GS) en Provinciale Staten (PS) of we moeten bijsturen in hoe wij werken aan de doelen in het coalitieakkoord. Bijvoorbeeld door onze aanpak te veranderen of middelen anders in te zetten voor de resterende bestuursperiode. In juli 2025 stellen GS samen met PS de Tussenbalans op. In de Tussenbalans kijken we hoever we zijn met de uitvoering van het coalitieakkoord en waar de komende 2  jaar nog extra aandacht aan gegeven moet worden. Dit document helpt GS om keuzes te maken wat ze in de resterende bestuursperiode nog wil doen.

 

Terugblikken en vooruitkijken 

Om te bepalen hoe ver we zijn met de uitvoering, hebben we als eerste een inventarisatie gemaakt binnen onze eigen organisatie. Dit is een belangrijk onderdeel van de Tussenbalans. Daarnaast informeren en raadplegen we de Gelderse samenleving in 2 regionale bijeenkomsten en een vragenlijst via het GelderlandPanel. Het uitgangspunt is het Gelders coalitieakkoord. Het is belangrijk dat de opbrengst van deze raadpleging uit te voeren is binnen de komende 2 jaar van de Gelderse bestuursperiode.

Denk mee!

We willen er graag achter komen hoe Gelderlanders denken over actuele thema’s zoals wonen, economie, stikstof, ondersteuning aan gemeenten en het overvolle elektriciteitsnet. Daarom hebben we onderzoeksbureau Moventem-Companen gevraagd een inwonersonderzoek te houden. Dit onderzoek loopt van 9 t/m 23 april 2025. Wil je meedoen, ga dan naar de vragenlijst. Het kost je ongeveer 5 tot 10 minuten en deelname is anoniem.