Samen met technologie partners Nijhuis Industries, Siemens, NX-Filtration, Pure Water Group, Redstack en KWR wordt nauw samengewerkt om van de pilot Waterrotonde een succes te maken.
Hoe werkt de testinstallatie?
Als eerste stap wordt het proceswater van de verschillende papier- en kartonfabrieken biologisch gezuiverd in de bestaande installaties van IWE. Daarbij wordt biogas en kalk voor de landbouw teruggewonnen. Het gezuiverde water is daarna de basis voor de pilot Waterrotonde. De waterrotonde scheidt via nanofiltratie de organische delen van het water. Waarna de gescheiden stroom uitvlokt en door een centrifuge wordt ontwaterd. Het slib dat achterblijft wordt gecontroleerd extern verbrand. Bij de tweede stap in de waterlijn worden de zouten verwijderd. Dit gebeurt, doormiddel van elektrodialyse reversal. Een techniek die gebruik maakt van membranen en een elektrisch veld. Een ionenwisselaar verwijdert daarna de overmatige kalk en de brijnstroom wordt met omgekeerde osmose verder ingedikt. Het zoute water dat overblijft wordt opgewerkt tot een nuttig product. Het nu volledige schone water gaat retour naar de papier- en kartonfabrieken voor hun productieprocessen. Voor een uitleg over de werking van de pilot waterrotonde bekijk de video.
Internationale aandacht
Vanuit alle kanten is er veel belangstelling voor de pilot Waterrotonde waar tot en met eind 2023 diverse, innovatieve technologieën voor waterzuivering uitgebreid (wetenschappelijk) worden getest. De komende weken krijgt Industriewater Eerbeek diverse internationale vakgroepen op bezoek die de pilot in de praktijk willen zien.
[BP1]Link naar - Waterrotonde