Wijzigen van de omgevingsverordening

We zijn van plan de Omgevingsverordening Gelderland te wijzigen. Dit is nodig om beleid te kunnen uitvoeren en om regels aan te passen naar de praktijk. Op deze pagina leest u alles over de wijzigingen, hoe en wanneer u kunt reageren en de planning.

Wat verandert er? 

De wijzigingen van de omgevingsverordening gaan over energietransitie, water en bodem, wonen, wegen, erfgoed, landbouw en gezonde en veilige leefomgeving. We stellen aanpassingen voor in regels en kaarten. Hieronder ziet u een overzicht van de wijzigingen van de omgevingsverordening. We hebben de wijzigingen ingedeeld op thema. Door op het onderwerp te klikken, worden de wijzigingen zichtbaar. 

Een uitgebreide toelichting op de voorgestelde wijzigingen staat in het Provinciaal Blad.  

Wijziging per thema

Waar kunt u de wijzigingen vinden? 

U kunt de omgevingsverordening en de voorgestelde wijzigingen op verschillende manieren bekijken:

  • Het landelijke Omgevingsloket: Als een wijziging wordt voorgesteld, staat een uitroepteken voor het artikel. Dit kan in tekst zijn, maar ook een wijziging van de kaart.
  • De wijzigingen in de tekst van de omgevingsverordening staan ook in het provinciaal blad. Toegevoegde teksten zijn onderstreept en groen gemarkeerd of hebben een groen kader. Verwijderde teksten zijn doorgestreept en rood gemarkeerd of hebben een rood kader. Bij de kaarten staat in de toelichting op elke wijziging wat er verandert ten opzichte van de oude situatie. De kaarten geven de nieuwe situatie weer. In het provinciaal blad staan alleen de artikelen en kaarten waar een wijziging wordt voorgesteld en niet de rest van de omgevingsverordening.
  • Een toelichting op de wijzigingen staat in het provinciaal blad. Hier staat per wijziging meer informatie over de achtergrond van de wijzigingen en de participatie.

Hoe kunt u reageren (een zienswijze indienen)?

U kunt geen zienswijze meer indienen. Dit kon van vrijdag 23 augustus tot en met donderdag 3 oktober 2024. Tijdens deze inspraakperiode kon u reageren op de wijzigingen door een zienswijze in te dienen. De binnengekomen zienswijzen verwerken we in een reactienota. Alle indieners ontvangen deze nota en kunnen hierin lezen of hun reactie heeft geleid tot een aanpassing in het definitieve plan voor het wijzigen van de omgevingsverordening.

Planning  

Wanneer?Wat?
8 januari 2025In de Beeldvormende vergading wordt er een technische toelichting gegeven en krijgen belanghebbenden de mogelijkheid om hun zienswijzen te delen aan de Provinciale Staten.
29 januari 2025In de Oordeelsvormende vergadering bespreken de Provinciale Staten de voorstellen en maken hun standpunten duidelijk. 
5 februari 2025In de Besluitvormende vergadering wordt er een besluit genomen over de wijzigingen door de Provinciale Staten.
3 maart 2025Als alles volgens planning verloopt, treden de wijzigingen officieel in werking.
Wanneer?
Wat?
8 januari 2025
In de Beeldvormende vergading wordt er een technische toelichting gegeven en krijgen belanghebbenden de mogelijkheid om hun zienswijzen te delen aan de Provinciale Staten.
29 januari 2025
In de Oordeelsvormende vergadering bespreken de Provinciale Staten de voorstellen en maken hun standpunten duidelijk. 
5 februari 2025
In de Besluitvormende vergadering wordt er een besluit genomen over de wijzigingen door de Provinciale Staten.
3 maart 2025
Als alles volgens planning verloopt, treden de wijzigingen officieel in werking.