Deze werkwijze is verplicht en geldt tot en met 2026. In deze periode mag maximaal 6% van alle woningen in een gemeente natuurvriendelijk geïsoleerd worden zonder vergunning en zonder ecologisch onderzoek. Vraag aan de gemeente waar u werkzaam bent of u binnen deze werkwijze aan de slag kunt.
Meldingsplicht
U dient vooraf te melden dat u een woning gaat isoleren. Dit kan via de Meldingsapp.
De methode
Voorwaarde voor de werkwijze natuurvriendelijk isoleren is dat woningen vooraf vrij worden gemaakt van vogels en vleermuizen die erin verblijven. Daarvoor is het noodzakelijk om alle toegangen tot de woning af te sluiten hoe u rekening houdt met de natuurkalender en welke oplossingen er zijn voor alternatieve verblijfplaatsen en op regelmatige afstand ontsnappingsmogelijkheden aan te brengen (exclusion flaps). Vleermuizen kunnen de woningen wel verlaten, maar kunnen niet terugkeren. Na een wachttijd is een woning vrij van vleermuizen en vogels en kan er geïsoleerd worden. Voor huismussen en gierzwaluwen worden vervangende verblijfplaatsen aangebracht. Voor vleermuizen komen er ruimten in de spouw en worden er eventueel vleermuiskasten geplaatst. Het tijdstip van de werkzaamheden moet afgestemd zijn op het broedseizoen van vogels en de winterrust en kraamtijd van de vleermuizen.
Training
U bent verplicht om een training te volgen om natuurvriendelijk te isoleren. U leert welke technieken er zijn om verschillende openingen in woningen af te sluiten, hoe u rekening houdt met de natuurkalender en welke oplossingen er zijn voor alternatieve verblijfplaatsen. Ook krijgt u informatie hoe u melding kunt doen als u met isolatiewerkzaamheden aan de slag gaat.
De training duurt één dagdeel. Basiskennis van ecologie is niet nodig. Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname. U kunt zich aanmelden voor de training op de website van Natuurvriendelijk isoleren.