Natuurvriendelijk isoleren voor gemeenten

We staan de komende jaren voor een grote verduurzamingsopgave, maar hoe combineren we dat met de zorgplicht voor wettelijk beschermde dieren? Daarvoor ontwikkelde het Rijk de werkwijze Natuurvriendelijk Isoleren (werkwijze NVI).

Natuurvriendelijk Isoleren kunt u bij individuele particuliere woningen toepassen zónder voorafgaand ecologisch onderzoek en zónder het aanvragen van een omgevingsvergunning. Er is wel een meldingsplicht. Er wordt voor maximaal 3 jaar met de werkwijze Natuurvriendelijk Isoleren gewerkt. De werkwijze NVI mag ingezet worden bij maximaal 6% van de grondgebonden woningen per CBS buurt.   

Meer hierover leest u op de website van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Compensatieopgave 

Voor gemeenten die onder de gedoogconstructie van de werkwijze Natuurvriendelijk Isoleren aan de slag gaan, heeft het rijk een compensatieopgave per soort bepaald. Als u niet aan de compensatieopgave voldoet, kunt u geen gebruikmaken van NVI.

Maatregelen bestaan uit permanente vleermuiskraamkasten plaatsen in de gebieden waar waarschijnlijk particuliere woningen geïsoleerd gaan worden. Inbouwkasten hebben de voorkeur omdat ze duurzamer zijn en ook ingezet kunnen worden voor het Soortenmanagementplan (SMP) en de tijdelijke fase voorafgaand aan een SMP.

Compensatieplan

Gemeenten moeten hiervoor een compensatieplan opstellen en aan de provincie ter beoordeling voorleggen. Na goedkeuring kan subsidie worden aangevraagd.

Er is een landelijk handboek waarin staat hoe de compensatieopgave moet worden gerealiseerd. Het in het handboek voorgeschreven logboek is in Gelderland niet verplicht, ook is de planning verruimd en kan soms worden afgeweken van de 30%-eis uit het handboek.

Het compensatieplan moet de volgende onderdelen hebben:

  • Locaties en spreiding (op een kaart aangeven) van de te creëren verblijfplaatsen 
  • Per locatie aangeven voor welke soort(en) welk type verblijfplaats gerealiseerd wordt
  • Korte onderbouwing
  • Planning van de realisatie van de maatregelen

Voor het opstellen van het compensatieplan is een format beschikbaar. Deze kunt u bij ons opvragen via het Provincieloket.

Gemeenten hebben de taak hun inwoners actief te informeren over de wet en regels voor isoleren en beschermen van diersoorten.

Als niet geïsoleerd wordt volgens de wettelijke eisen, dan kan handhavend worden opgetreden. Meer informatie vindt u bij de veel gestelde vragen.

Subsidie aanvragen

Wilt u als gemeente alternatieve verblijfplaatsen realiseren voor vleermuizen? Compenseert u hiermee verblijfplaatsen voor vleermuizen die verloren gaan door isolatiewerkzaamheden bij particuliere woningen? Dan kunt u subsidie aanvragen.

Contact

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met ons Provincieloket.