Even voorstellen: Wolvencommissie Gelderland

Binnen Wolvencommissie Gelderland werken verschillende belanghebbenden samen om ons te adviseren over een werkbaar en evenwichtig wolvenbeleid. Maar wie zijn de mensen achter de commissie? Ze stellen zich voor.

Jan Markink, onafhankelijk voorzitter

Het college van GS Gelderland heeft mij gevraagd om per 1 juli 2024 het voorzitterschap op me te nemen. Naast de discussie over beheer vind ik preventie cruciaal: hoe voorkomen we schade? Mijn doel is om de focus te verleggen van tegenstellingen naar samenwerking, zodat we tot breed gedragen oplossingen komen.

John van Ingen, LTO Schapenhouderij

De schapenhouderij beheert een deel van de natuur en het landschap. De groeiende wolvenpopulatie veroorzaakt steeds meer schade en dierenleed. Binnen de wolvencommissie zet ik mij namens LTO Schapenhouderij in voor een realistisch wolvenbeleid dat schapenhouders helpt in hun dagelijkse praktijk. Met 350 schapen op ons eigen bedrijf weet ik dat het werkbaar moet blijven. Preventie heeft de voorkeur, maar moet worden beoordeeld op effectiviteit, onbedoelde bijeffecten en betaalbaarheid. Ook beheermaatregelen moeten bespreekbaar blijven om een evenwicht te behouden.

Diana Versteeg, LTO Melkveehouderij

Als boerin en LTO-afdelingsvoorzitter midden in het wolvengebied wil ik meepraten, bijpraten en voorlichten. Mijn focus ligt op het beschermen van vee en inwoners, terwijl we leren omgaan met de wolf. Vanuit de praktijk breng ik ervaringen in, zodat deze vertaald worden naar werkbare adviezen. Mijn doel is een manier vinden om, net als met ander wild, samen te leven met de wolf in onze provincie.

Herman uit de Bosch, Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG)

Als inwoner van de Veluwe ervaar ik dagelijks de impact van de wolf. Wij hebben hobbymatig Nederlandse landgeiten, ook in natuurbeheer. Vanuit het Platform KSG denk ik binnen de commissie mee over haalbare en betaalbare manieren om onze dieren veilig te houden. De wolf is slim en past zich aan, dus wij moeten blijven leren en meebewegen. Mijn doel is een situatie waarin de wolf zijn plek in de natuur heeft, zonder dat onze dieren gevaar lopen.

Marjel Neefjes, Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN)

De herders van de VGSN beheren natuur en bevorderen biodiversiteit, maar de oprukkende wolf maakt hun werk steeds moeilijker. In de provinciale wolvencommissies en het Landelijk Overleg Wolf lag de focus vooral op wolfwerende rasters, maar deze alleen zijn niet voldoende. Daarom pleiten wij voor aanvullende, haalbare en betaalbare oplossingen. Kuddebewakingshonden kunnen een rol spelen. Binnen de wolvencommissie zet ik me in voor perspectief voor gescheperde kuddes.

Pieter Wiersinga, Sectorraad Paarden

De terugkeer van de wolf zorgt voor veel onrust, ook bij eigenaren van paarden en pony’s. De Sectorraad Paarden dringt er bij de overheid op aan om beheer van de wolf mogelijk te maken en intussen werkbare maatregelen te treffen. Daarom is inzet nodig op financiële middelen, voorlichting en onderzoek naar effectieve bescherming. Als lid van de wolvencommissie adviseer ik hierover en zet ik me in voor haalbare en effectieve oplossingen die de sector ondersteunen.

Jakob Leidekker, vertegenwoordiger namens Gelders Particulier Grondbezit

De terugkeer van de wolf brengt ecologische en sociale uitdagingen met zich mee, wat vraagt om een gestructureerd faunabeheerplan. Het is zoeken naar de balans tussen bescherming van de wolf en het beheersen van conflicten met menselijke activiteiten. Binnen de Wolvencommissie spelen dezelfde dilemma’s. Omdat de wolf in Nederland nu nog strikt beschermd is, zijn de beheermogelijkheden beperkt. Toch is een adaptieve en proactieve aanpak essentieel. Vanuit die insteek draag ik bij aan de advisering van de commissie aan de provincie.

Luc Berris, Terreinbeherende organisaties

De wolf is van niemand, maar iedereen heeft ermee te maken. Voor sommigen een verrijking van de natuur, voor anderen een bedreiging. De uitdaging is om deze tegenstellingen te overbruggen. Wolvencommissie Gelderland adviseert de provincie en brengt serieuze problemen in kaart, zonder te polariseren. In plaats daarvan zoeken we samen naar praktische oplossingen. Als natuurbeheerder voel ik me medeverantwoordelijk om mee te denken en bij te dragen aan een werkbare aanpak.

Faunabeheereenheid Gelderland (FBE)

Volgt.

Jeroen Joon, VNG Gelderland

Het is cruciaal om met alle betrokken partijen samen te werken en duidelijke afspraken te maken over de wolf. Als vertegenwoordiger van de Gelderse gemeenten in de wolvencommissie breng ik de impact op de veiligheid van mens en dier én de maatschappelijke onrust onder de aandacht. Mijn streven is een evenwichtige aanpak, zodat mens en dier veilig kunnen samenleven met de wolf in Nederland.

Secretaris: Chantal Tutein Nolthenius

Als secretaris van de wolvencommissie coördineer ik bestuurlijke processen, ondersteun ik besluitvorming en zorg ik voor effectieve communicatie. Mijn rol is het verbinden van betrokken partijen en het ondersteunen van een evenwichtige aanpak. Ik ben de schakel tussen de provincie, de wolvenconsulenten en de leden.