Het overige deel ligt in het Gelders Natuurnetwerk. Het is nodig de natuur in het Wisselse Veen beter te beschermen.
Wisselse Veen: een Natura 2000-gebied bij Epe
Bijzondere natuur behouden
In het bijzondere tril- en overgangsveen groeien zeldzame planten als blauwe knoop en waterdrieblad. In de beken voelen de vissen rivierdonderpad, beekprik en de elrits zich thuis. Dit zijn diersoorten die leven in natuurlijke stroompjes met schoon water. Ook komt in het Wisselse Veen de rugstreeppad voor. De video hiernaast laat we zien wat we van plan zijn. Deze aanpassingen zorgen voor een beter leefgebied voor de dieren. Hopelijk kunnen we na de zomervakantie van 2024 beginnen aan het échte werk.Maatregelen
In de afgelopen jaren werkten we aan een plan - het voorontwerp inrichtingsplan - met maatregelen die nodig zijn om de natuur in het Wisselse Veen beter te beschermen. Het belangrijkst is het tegengaan van verdere verdroging en het herstellen van schoon oppervlaktewater. We nemen de maatregelen in het meest westelijke deel van het Wisselse Veen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het gedeeltelijk afgraven van percelen en of het dempen van sloten. Dat gebeurt alleen op terreinen van Geldersch Landschap en Kasteelen, en gemeente Epe. Een belangrijk uitgangspunt is dat het verhoogde grondwaterpeil geen overlast mag veroorzaken.
Bescherming natuur
In eerste instantie waren de voorgenomen maatregelen gepland in het deel dat valt onder het Natura 2000 gebied. Tijdens het proces heeft Geldersch Landschap & Kasteelen ook gronden verworven die deel uitmaken van het GNN (Gelders Natuur Netwerk). De oostgrens van de voorgenomen maatregelen ligt bij de Woesterbergweg.