Doornwaard: deel van het Gelders Natuurnetwerk (GNN)

Doornwaard ligt op het Eiland van Nederhemert. Het maakt deel uit van het Gelders Natuurnetwerk (GNN). We ontwikkelden hier een natuurgebied van 32 hectare met hoge ecologische waarde, dat recht doet aan het rivierenlandschap.
Foto: Smeding Bouwadvies

In de Doornwaard liggen graslanden met uitgesproken reliëf (kronkelwaard). Deze zijn ontstaan onder invloed van rivierdynamiek. Het landschap is nog goed intact met de hoge, zandige stroomrug en het restant van een strang. Het waterpeil in de oude rivierstrang beweegt mee met het waterpeil van de Afgedamde Maas. Deze strang wordt gevoed door kalkrijk kwelwater en regenwater. Door aanpassingen in het gebied - en beheer - kunnen glanshaverhooiland en stroomdalgrasland verder ontwikkelen richting soortenrijke vegetaties. 

Waardevol voor vogels, insecten en kleine zoogdieren 

De aanwezigheid van water, hooilanden en landschapselementen maakt het natuurgebied waardevol voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Ze zorgen voor voedsel, nest- en schuilplekken. In het gebied komt groot streepzaad voor, een karakteristieke soort van glanshaverhooiland. Ook zijn kruisdistel en geel walstro aanwezig; deze komen allebei voor in stroomdalgrasland. 

Uitgevoerde maatregelen

Van november 2023 tot mei 2024 zijn maatregelen uitgevoerd die onder andere bestonden uit:

Grondeigendom van particulieren en de provincie 

In het gebied is 15 hectare van particulieren, beheerd door Landgoed Nederhemert. Ruim 17 hectare is van provincie Gelderland. Het geheel is nu ontwikkeld tot natuurterrein. 

Betrokken organisaties 

De plannen voor dit gebied zijn ontwikkeld met gemeente Zaltbommel, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Ook zijn particuliere grondeigenaren bij de plannen betrokken. 

Aannemingsbedrijf Van den Brand Groep BV uit Teeffelen voerde de werkzaamheden uit. Directievoering lag bij Royal Haskoning DHV. 

Gelders Natuurnetwerk (GNN)

Gelderland heeft veel natuurgebieden, samen vormen zij het Gelders Natuurnetwerk (GNN). Delen van de Doornwaard maken deel uit van het GNN. We ontwikkelen nieuwe natuur rondom bestaande natuurgebieden en samen met andere partijen werken we aan natuurherstel. Dit is belangrijk voor het behoud van planten en dieren. Zo versterken we de biodiversiteit.

Foto: Frans Smeding, Smedingadvies