De Bruuk: een Natura 2000-gebied bij Groesbeek

Bij Groesbeek ligt het unieke moerasgebied De Bruuk. We doen er alles aan om deze bijzondere natuur te behouden en versterken. Het gebied is aangewezen als Natura 2000-gebied, hiermee valt het onder de Europees beschermde natuurgebieden.

Nieuw Natura 2000-beheerplan 2023 - 2029

Het Natura 2000-beheerplan is samen met de bijbehorende samenvatting en de reactienota op 25 maart 2025 definitief vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Van 31 maart tot en met 11 mei 2025 ligt het beheerplan ter inzage voor beroep. 

 

 

Vaststelling en de beroepsprocedure

Op onze pagina: beheerplan de Bruuk, leest u alle details.

 

Bijzondere natuur behouden 

De Bruuk is één van de beste voorbeelden van een zogenoemd maden- of medenlandschap in ons land. Te herkennen aan de kleine afwisseling tussen natte graslanden, struwelen, houtwallen en broekbossen. Maar het landschap in De Bruuk verdroogt, met alle gevolgen van dien.

 

Maatregelen 

Daarom herstellen en breiden we deze vochtige graslanden (blauwgraslanden) binnen het Natura 2000-gebied verder uit. Deze natuur kan zich herstellen als de waterstand verhoogt, daarom verhogen we de waterstand in De Bruuk. Hiervoor hebben we voldoende oppervlakte- en grondwater nodig. In het 1e en 2e beheerplan voeren we maatregelen uit om dit te realiseren. Bijvoorbeeld met een nieuw aangelegde wateringang bij Ashorstersloot.

 

Gevolgen voor in- en omwonenden

Als de waterstand in het gebied hoger is, heeft het mogelijk gevolgen voor omwonenden. Dit willen we voorkomen, daarom is er een meetnet opgezet. Berekeningen van het (toekomstige) grondwaterpeil zijn per locatie samengevat in een rapport. Op basis van deze berekeningen nemen we maatregelen, om wateroverlast tegen te gaan. Dit gebeurt in afstemming met bewoners in en rond De Bruuk. Als het nodig is gaan we hierover in gesprek. Onder aan deze pagina vindt u het rapport met meetcijfers en veelgestelde vragen over mogelijke maatregelen. 

Afgeronde werkzaamheden uit het 1e beheerplan (2016-2022) 

In het eerste Natura 2000-beheerplan voor De Bruuk voerden we vooral maatregelen uit voor een betere waterhuishouding. Om zo verdroging tegen te gaan en meer kwelwater vast te houden in het gebied. 

Voorbeelden van maatregelen zijn:

  • We maakten sloten en greppels in het gebied minder diep en waterdicht met leem. 
  • We maakten watergangen die om het gebied lopen minder diep en waterdicht met leem. Daar waar dit niet kon, legden we een watergang verder van het gebied en zetten we stuwen in watergangen om de waterstanden hoger te houden. 
  • We namen maatregelen bij woningen en landbouwgronden in de omgeving om wateroverlast als gevolg van de de vernatting van het natuurgebied in de toekomst te voorkomen.
  •  We vernieuwden een paar kleine stuwtjes in het gebied.

Natuurdoelanalyse

Om in beeld te brengen hoe het staat met de natuur in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Gelderland zijn natuurdoelanalyses gemaakt. Die geven weer of de doelen worden gehaald als de vastgestelde maatregelen worden uitgevoerd. De analyses zijn in juni 2023 gepubliceerd. Lees meer informatie over de natuurdoelanalyses, ga naar de samenvattingen per gebied of ga direct naar de analyse voor De Bruuk. De Ecologische Autoriteit heeft in januari 2024 haar advies voor De Bruuk uitgebracht