De daarop volgende stap, het maken van een projectplan, werd eerst beoordeeld door een jury. Waarna de beste projectplannen konden rekenen op een financiële bijdrage.
In de challenge 2022/2023 ontvingen we stuk voor stuk prachtige ontwerpen. De ontwerpen en projectplannen laten zien dat inwoners en gemeenten enthousiast zijn om een flinke stap te zetten in het vergroenen van hun stad of dorp. Ze willen bijdragen aan herstel van de biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van de gebouwde omgeving.
Jury
Een deskundige, onafhankelijke jury boog zich enthousiast over de ontwerpen en selecteerde acht plannen die elk tot € 100.000 ontvangen om het project te realiseren. De jury maakte een selectie van projecten op basis van de volgende criteria: klimaatadaptatie, biodiversiteit, maatschappelijke waarde en iconische waarde. Bekijk de volledige selectiecriteria op deze pagina.
De leden van de jury waren: Marja van der Tas, Waterschap Vallei en Veluwe, bestuurder, adviseur en toezichthouder (juryvoorzitter); Tim van Hattum, programmaleider Klimaat Wageningen University & Research; Petra Lettink, directeur Klimaatverbond Nederland, Jelle Reumer, bioloog en publicist en Joline de Weerdt, regiodirecteur van IVN Oost.
8 Groene Iconen
De jury selecteerde 8 projecten die allen gewaardeerd werden om de ideeën om een stad of dorp groener te maken in bijvoorbeeld een buurt, wijk, winkelstraat of plein. Het zijn projecten die zorgen voor meer biodiversiteit en ze bieden mooie oplossingen voor extreme weersomstandigheden door klimaatverandering. De winnende projecten zijn iconische plekken die anderen inspireren en uitdagen om óók hun leefomgeving te vergroenen. De groene icoon 'Vergroeningsgolf vanuit de vlindertuin' in Tiel kwam als overtuigende winnaar uit de bus.