Van raket opsporen naar telefoon in een broekzak vinden

Het Gelderse Spacecific kan een raket exact lokaliseren, maar een telefoon in een broekzak vinden bleek lastiger. Met hulp én een partnerbedrijf pakken ze deze uitdaging toch aan! Dat kost tijd en geld. Reinier Seuren vertelt hoe ze te werk gaan en risico’s opvangen.

Raket-techniek gebruiken voor andere vraag

Reinier Seuren richtte Spacecific uit Nijmegen op met 2 medestudenten. Op basis van hun onderzoek bij het Radboud Radio Lab ontwikkelden ze een manier om precies te weten waar raketten zich bevinden die metingen doen voor wetenschappelijk onderzoek. “Want in de ruimtevaart werkt gps niet. Ook in gebouwen werkt het niet goed en bedrijven zoeken een oplossing. Allerlei bedrijven willen weten waar mobiele apparaten zijn. Zodat een systeem waarschuwt of het apparaat uitzet als het op verboden plekken komt. Om een datalek of spionage te voorkomen, of explosies in een chemische fabriek. Of om in laboratoria apparatuur te beschermen die gevoelig is voor straling van mobiele apparaten. Dus besloten we onze techniek daarop aan te passen.” 

Een van de oprichters kende Lumiad uit Utrecht, gespecialiseerd in draadloze netwerken op allerlei locaties en de beveiliging daarvan. 
Reinier: “We vullen elkaar dus mooi aan. Samen onderzoeken we wat mogelijk is en welke wensen klanten hebben. Want dat kunnen we wel zelf bedenken, maar vaak hebben wij ingenieurs dat mis”, grinnikt hij.

Veel technische uitdagingen

Het lokalisatiesysteem vangt radiosignalen van mobiele apparaten op, zoals mobiele telefoons en smartwatches. “Meerdere ontvangers pikken het signaal op. Daarmee kun je precies terugrekenen waar een apparaat is. Net als bij een raket. Maar op de raketten zit een zender van ons. Binnen willen we apparaten van anderen vinden. Het radarsysteem moet klein zijn, te koppelen aan het netwerk van het bedrijf. En binnen wordt straling weerkaatst door vloeren, meubels, muren, mensen enzovoort. Dat vertekent de signalen enorm. Daar moeten we oplossingen voor zoeken. En er is meer. Klanten willen een systeem dat altijd blijft werken. Dus moet dat de signalen van huidige apparaten kunnen opvangen: walkietalkies, afstandsbedieningen, 4G, 5G, enzovoort. En het moet aan te passen zijn zodat het ook in de toekomst werkt. Veel uitdagingen dus.”

Investeerders vinden is lastig

Voor die uitdagingen is onderzoek nodig. En dat kost tijd en geld. 

Als je product nog niet goed werkt, is het moeilijk mensen te vinden die erin willen investeren. En als investeerders wel willen betalen, stellen ze eisen aan wat je maakt en hoe je werkt.

Reinier en zijn collega’s hadden met een raketbedrijf al eerder MIT-subsidie gekregen en waren daar heel blij mee. “Toen deed dat bedrijf de aanvraag en konden wij meekijken. Nu hielpen wij Lumiad met de subsidieaanvraag. Ook zonder ervaring lukt de aanvraag denk ik wel. Maar het is fijn als iemand je vertelt wat voor informatie je precies moet opschrijven.”

Subsidie geeft kansen en vrijheid

“Door de subsidie hebben we de vrijheid wat meer risico te nemen. Anders hadden we dingen moeten uitstellen tot we meer geld hadden om de risico’s op te vangen. En hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat een van de partners wat anders gaat doen, of een concurrent sneller is. De overheid kan investeren in bedrijven die niet alleen geld willen verdienen, maar ook wat nuttigs maken. Dat langer duurt om te ontwikkelen en/of in het begin niet zo winstgevend is. Heb je dankzij die subsidie een werkend product, dan kun je investeerders aantrekken en het nóg beter maken.” 

De subsidie is geen gratis geld: de ondernemers moeten het grootste deel zelf betalen.

Daarom verdienen we bij, door bedrijven te helpen bij problemen met hun technologie. Nu kunnen we ontwikkelen wat volgens ons de beste oplossing is. We denken dat ook de klant daarvan profiteert.

We helpen projecten die Gelderland verder helpen

19 projecten waarin mkb-bedrijven samen onderzoek doen en innovaties verder ontwikkelen, kregen eind 2024 geld van ons en het Rijk. Met deze MIT-subsidie voor Research & Development kunnen de bedrijven hun vernieuwingen beter maken. Die vernieuwingen helpen om allerlei problemen op te lossen, bijvoorbeeld rond klimaat, energie en gezondheid. En als ondernemers door de subsidie hun producten zo goed kunnen maken dat ze worden verkocht, leidt dat ook tot inkomen en banen.

De projecten die subsidie krijgen, hebben te maken met:

  • energie en duurzaamheid
  • gezondheid en zorg
  • landbouw
  • water en voedsel
  • veiligheid
  • sleuteltechnologieën
  • maatschappelijk verdienvermogen

Bij de beoordeling van de aanvragen werd gelet op nieuwe kansen, economisch perspectief, in hoeverre de samenwerking elkaar aanvult en combinaties van bovenstaande onderwerpen. De 19 projecten kregen in totaal € 3,7 miljoen. De bedrijven moeten zelf een veel groter bedrag investeren.

MIT-subsidie voor u

Wilt u ook MIT-subsidie aanvragen? In 2025 wordt de subsidie opnieuw opengesteld voor innovatie-initiatieven. Informatie daarover publiceren we rond april 2025