Raket-techniek gebruiken voor andere vraag
Reinier Seuren richtte Spacecific uit Nijmegen op met 2 medestudenten. Op basis van hun onderzoek bij het Radboud Radio Lab ontwikkelden ze een manier om precies te weten waar raketten zich bevinden die metingen doen voor wetenschappelijk onderzoek. “Want in de ruimtevaart werkt gps niet. Ook in gebouwen werkt het niet goed en bedrijven zoeken een oplossing. Allerlei bedrijven willen weten waar mobiele apparaten zijn. Zodat een systeem waarschuwt of het apparaat uitzet als het op verboden plekken komt. Om een datalek of spionage te voorkomen, of explosies in een chemische fabriek. Of om in laboratoria apparatuur te beschermen die gevoelig is voor straling van mobiele apparaten. Dus besloten we onze techniek daarop aan te passen.”
Een van de oprichters kende Lumiad uit Utrecht, gespecialiseerd in draadloze netwerken op allerlei locaties en de beveiliging daarvan.
Reinier: “We vullen elkaar dus mooi aan. Samen onderzoeken we wat mogelijk is en welke wensen klanten hebben. Want dat kunnen we wel zelf bedenken, maar vaak hebben wij ingenieurs dat mis”, grinnikt hij.
Veel technische uitdagingen
Het lokalisatiesysteem vangt radiosignalen van mobiele apparaten op, zoals mobiele telefoons en smartwatches. “Meerdere ontvangers pikken het signaal op. Daarmee kun je precies terugrekenen waar een apparaat is. Net als bij een raket. Maar op de raketten zit een zender van ons. Binnen willen we apparaten van anderen vinden. Het radarsysteem moet klein zijn, te koppelen aan het netwerk van het bedrijf. En binnen wordt straling weerkaatst door vloeren, meubels, muren, mensen enzovoort. Dat vertekent de signalen enorm. Daar moeten we oplossingen voor zoeken. En er is meer. Klanten willen een systeem dat altijd blijft werken. Dus moet dat de signalen van huidige apparaten kunnen opvangen: walkietalkies, afstandsbedieningen, 4G, 5G, enzovoort. En het moet aan te passen zijn zodat het ook in de toekomst werkt. Veel uitdagingen dus.”
