Samenwerken en kennisdelen versterkt de onderneming 

“Door klein te beginnen wordt het vanzelf iets groots.” Sloopaannemer Lagemaat uit Heerde zet zich in voor een circulaire economie. Kennis en kunde zijn van groot belang. Niet alleen om zelf van te leren, maar ook om te delen. Dankzij hun innovatieve oplossingen wisten ze in de prijzen te vallen.

Groeien in kennis en kunde  

Lagemaat is een echt familiebedrijf. “Bijna 50 jaar geleden is het bedrijf opgericht door mijn schoonvader”, vertelt Gerd-Jan Jongerman, die samen met zijn vrouw en 2 zwagers het bedrijf ongeveer 11 jaar geleden als 2e generatie heeft mogen voortzetten. “Toen wij als 2e generatie instapten, hebben we onszelf de vraag gesteld wat onze visie zou moeten zijn. We kwamen daarbij tot de conclusie dat groei in omvang niet een doel was, maar wel het ontwikkelen van kennis en kunde binnen al onze disciplines. We kunnen nu wel zeggen dat het ontwikkelen van kennis en kunde gelukt is. We doen dat vandaag de dag alleen met een omvang die ongeveer 10 keer groter is dan 11 jaar geleden!” 

 

Kennis delen resulteert in samenwerkingen  

“Kennis is er om te delen. Daarom zijn we onze ervaringen gaan vertellen. In een vrij korte periode verbonden zo onderwijsinstellingen aan ons en gingen we samen projecten uitvoeren.” Een voorbeeld daarvan is het hergebruiken van de bouwmaterialen van het voormalige provinciale kantoorgebouw, Prinsenhof A in Arnhem. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven en academici uit Duitsland, Finland en Zweden heeft Lagemaat een tijdelijk samenwerkingsverband. Binnen het ReCreate traject dient dit project als een pilotproject. Nadat ons kantoorgebouw door Lagemaat werd gedemonteerd, werden de bouwmateriaal 1-op-1 hergebruikt. Deze zijn onder andere terug te vinden in het nieuwe CCN (Circulair Centrum Nederland) gebouw in Heerde en de sporthal in Arnhem. “Het mooie aan dit project is dat het in Nederland plaatsvond, maar dat we dankzij de Europese samenwerking de kennis weer konden delen met andere landen.”  

Kenniscentrum als verbindende factor  

Op dit moment is het Circulair Centrum Nederland nog in de voorbereidingsfase. Uiteindelijk moeten hier alle betrokken partijen samenkomen; de zogenoemde 5 o’s (ondernemers, overheidsinstanties, onderwijsinstellingen, onderzoekers en ondernemers met een maatschappelijke invalshoek). Met als ultieme doel om een nieuw ecosysteem op te bouwen en verder uit te breiden. 

Het winnen van de Koning Willem I prijs  

De internationale samenwerkingen en de innovatieve oplossingen van Lagemaat bleven niet onopgemerkt. Het Gelderse bedrijf won namelijk de Koning Willem I (KW1) prijs voor ondernemerschap in de categorie mkb. Sommigen noemen de prijs de Oscar voor ondernemers. Gerd-Jan Jongerman: “Ik heb het juryrapport gelezen. Dat liet zien dat de inzet en passie van iedereen binnen ons bedrijf groot is. Voor ons is deze prijs een extra bevestiging dat we bijzondere dingen doen. Gelukkig doen we dat niet alleen.”  

De kracht van netwerken  

“Als je impact wil maken moet je gewoon doen. Dat is onze kracht.” Vertelt Gerd-Jan resoluut. “Door klein te beginnen wordt het vanzelf iets groots, zolang je maar begint.” Daarbij is samenwerken en je netwerk gebruiken belangrijk. Gerd-Jan geeft daarbij het volgende voorbeeld: “Dankzij provincie Gelderland is er een nieuwe contractvorm ontstaan voor sloopprojecten. Dit contract biedt ondernemers handvatten aan hoe om te gaan met te verwijderen bestaande gebouwen. En daarbij het toepassen en borgen van ambities op gebied van hergebruik van materialen en grondstoffen. Door met elkaar in gesprek te gaan en kennis uit te wisselen, ben ik ervan overtuigd dat je verder komt. De provincie Gelderland heeft namelijk weer andere kanalen dan wij en kan ons verbinden met andere Gelderse ondernemers.”