Door samenwerking over de grens kom je verder

De Europese Unie lijkt misschien ver weg, maar die kan veel betekenen voor bedrijven in Gelderland. Ook voor BioMed Elements uit Nijmegen. Tonny Voermans: “Als je een product wilt maken dat je ook buiten Nederland kunt verkopen, is Europese samenwerking ontzettend waardevol.” Misschien ook voor u?

Gel voor betere genezing

Het Nijmeegse BioMed Elements ontwikkelt een gel voor mensen met een chronische ontsteking in de neusholte. “Als neusspray met medicijnen niet helpt, schaven artsen een stukje weefsel weg”, legt Tonny Voermans uit. “Daarna is neusspray nodig om te voorkomen dat er weer een ontsteking ontstaat. Het medicijn moet op de wond komen, maar neusspray blijft niet lang zitten. En het littekenweefsel groeit weer, waardoor de holte opnieuw dicht gaat zitten en het probleem weer terug is. We werken aan een gel die de arts tijdens de operatie over de plek spuit. Daarin zitten dezelfde medicijnen als in de spray, die er langzaam uit komen en hun werk doen. Ook stopt de gel de bloeding, als die er na de operatie is, en geneest het beter. Een extra voordeel is dat mensen niet meer hoeven te onthouden of ze hun medicijnen al hebben genomen en hoe vaak ze die moeten gebruiken. Mensen worden steeds ouder en dan soms ook vergeetachtiger. Door deze gel krijgt iedereen precies genoeg.”

Veel nuttige informatie dankzij Duitse partners

Omdat een eerdere samenwerking met Duitse partners veel opleverde, deed BioMed Elements een succesvolle aanvraag voor Interreg VI A 2021-2027. Sinds september 2023 werken ze samen met 3 Duitse en 3 Nederlandse partners. Dankzij de Duitse partners krijgt BioMed Elements veel nuttige informatie. “Duitse kno-artsen die ik spreek werken misschien maar op een uur rijden van ons, maar ze zijn anders opgeleid. Ze gebruiken andere technieken en soms andere hulpmiddelen en medicijnen. Om te weten of ons product helpt, moeten we dat dus niet alleen onderzoeken bij Nederlandse chirurgen, maar ook in het buitenland. We hopen dat over een jaar de eerste gel bij patiënten wordt getest.”

Maak goede afspraken voor succesvol samenwerken

“De medische wereld is gewend om over landsgrenzen heen te werken. Dat is misschien voor andere sectoren meer wennen. Voor iedereen geldt: een goed begin is het halve werk. Maak informeel kennis met de nieuwe samenwerkingspartner. Wat zijn de gebruiken? En spreek goed af wat het doel is. Als je van elkaar weet wat je van de ander kunt verwachten en wat de ander hoopt te krijgen door de samenwerking, weet je ook waar de verschillen zitten en waar het mogelijk kan botsen. Als je dat van tevoren goed bespreekt, weet je wat je aan elkaar hebt.” Taal is soms wel een uitdaging, zeker vanwege de vaktaal. “Lukt het in het Engels niet, dan lijken Nederlands en Duits genoeg op elkaar om elkaar toch te begrijpen.”

Europese steun betekent meer dan geld

“Natuurlijk is de subsidie zeer prettig, maar dat we elkaars netwerk kunnen gebruiken biedt nog veel meer. Ik weet goed wat er in onze regio speelt. Wat er aan de andere kant van het land gebeurt, krijg ik al minder mee. Laat staan wat er gaande is over de grens. Terwijl we ons product daar wel willen verkopen. Daarvoor moet je kunnen aansluiten bij de wensen, gebruiken en regels daar. Als partners delen we die kennis en ervaring. Je versterkt elkaar meer dan wanneer je alleen binnen Nederland samenwerkt, daar ben ik 100% van overtuigd.”

Vraag ook Europese subsidie aan

Gelderland grenst aan Duitsland. Dat biedt kansen voor ondernemers en de regio. Om onze kennis en kunde met onze buren te delen, en andersom, zijn er subsidies beschikbaar uit het programma Interreg VI A Deutschland-Nederland. Zo werken we als overheden samen met het mkb en kennisinstellingen om het grensgebied tot de slimste, duurzaamste en meest geïntegreerde regio van Europa te maken.

Bent u ondernemer en wilt u weten welke Europese subsidies u mogelijk verder kunnen helpen? Kijk voor meer informatie op onze pagina over Europese subsidies.