Onder de naam 'Verduurzamen van productielocaties' ontvingen 14 bedrijven in de sectoren agrofood, industrie, afval en bouw een geldbedrag van provincie Gelderland voor hun opschalingsproject. Maar hoe verduurzamen zij precies hun proces? Dit keer aandacht voor Leadax - Sustainable | Circular Waterproofing, uit het Gelderse Wapenveld. Vaak wordt gedacht dat het lastig is om circulaire alternatieven te vinden in de bouw. Niets is minder waar. Leadax maakt dakbedekking en loodvervanging van afval.
Circulaire dakbedekking uit Gelderland
Slim & Schoon
Leadax wil hun productielocatie duurzamer maken voor een efficiënt gebruik van grondstoffen, het verminderen van stikstof en CO2-uitstoot en een schone economie. Daarvoor ontwikkelen zij de eerste volledig circulaire dakbedekking voor platte daken ter wereld, op basis van hergebruik van de onbenutte afvalstroom PVB (polyvinylbutyral). Deze dakbedekking houdt water tegen en is recyclebaar. Niet alleen het product zelf is circulair en herbruikbaar. Ook het productieproces van de dakmaterialen van Leadax heeft een minimale CO2 uitstoot. Daarom heeft Leadax in november 2020 een nieuwe fabriek geopend die gasloos en energieneutraal is. Gezien de grote invloed van deze circulaire bijdrage op de bouw, heeft Leadax hiervoor een geldbedrag van ons ontvangen vanuit de tender ‘Verduurzamen van productielocaties’.
Dakmaterialen van afval
Bedrijven wereldwijd produceren platte dakbedekking met fossiele grondstoffen als bitumen (residu aardolie) en rubber of op basis van chlorides. Door PVB-afval te gebruiken in plaats van deze fossiele grondstoffen, draagt Leadax bij aan het verder duurzamer maken van de traditionele bouwwereld. Leadax is ook nog druk bezig met nieuwe circulaire oplossingen. “We hebben als bedrijf een verantwoordelijkheid naar niet alleen de samenleving, maar ook onszelf. Een toekomstbestendig en circulair businessmodel is dan ook onontbeerlijk.”, aldus CEO Roeland van Delden. Niet alleen het feit dat het bedrijf afval gebruikt als grondstof, maakt de producten van Leadax circulair. Aan het eind van de levensduur recyclet Leadax deze producten weer voor nieuwe producten. Hiermee wordt PVB-afval uit gelamineerd glas, zoals autoruiten, in een circulaire kringloop geplaatst, terwijl het voorheen zou worden verbrand of gedumpt.