Bron: gemeente Eindhoven. Illustratie is een voorbeeld. De woningen zullen er niet 1 op 1 hetzelfde uitzien.
Zo snel mogelijk bouwen
“Er is een wooncrisis. Dus we willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk bouwen”, vertelt projectleider Robbin Pennings. Het college keurde daarvoor een plan goed: vluchtelingen direct huisvesten, flexwoningen plaatsen voor mensen die betaalbare woningen nodig hebben (sociale huur) en 5 projecten die op de langere termijn de meeste kans op woningen bieden. Als laatste denkt de gemeente na over toekomstige plekken voor woningen. “Voordeel van flexwoningen is dat ze er veel sneller staan dan stenen huizen.”
Groen kwam als vanzelf in het plan
“We hadden een stuk agrarische grond in ons bezit waar we woningen wilden bouwen. Er ligt landbouwgrond omheen. Vanwege gebruik van bestrijdingsmiddelen moet je daar van de wet minimaal 50 meter vanaf bouwen. Dan wordt het meteen al vrij groen. We vroegen een landschapsarchitect en stedenbouwkundige om een plan te maken. Omdat het akkerland was, stelden zij voor het zo groen mogelijk te houden. Met huizen met een natuurlijke uitstraling: van hout. Met waar het kan groene daken en groene gevels. Tuinen zijn maximaal 3 meter diep, de rest is openbare ruimte.” Ook kwam er een beekje. “We groeven een stuk af; soms staat daar water, soms is het modderig. Een plasdraszone. Dat is goed voor allerlei planten en dieren. En regenwater kan de grond in. Dat voorkomt wateroverlast en gaat droogte tegen omdat het water wordt vastgehouden in het gebied.”
Proef met ander beheer openbare ruimte
Veel plannen kwamen van de ingehuurde landschapsarchitect en stedenbouwkundige, maar gemeente Lingewaard gaf die ruimte. “We zeiden vanaf het begin: dit project is een proeftuin. Vanwege de gevolgen van klimaatverandering moeten we de openbare ruimte anders beheren. Vooral om hittestress tegen te gaan. Daar is groen voor nodig. Wij hebben daarom bijvoorbeeld een norm van 0,8 boom per huis. In dit project planten we zelfs nog veel meer bomen.”