Toekomstbestendig bouwen

Gelderland staat de komende jaren voor de uitdaging om tot en met 2030 ruim 100.000 nieuwe woningen te realiseren. Daarvoor zijn in 2023 woondeals getekend door provincie, gemeenten en de Rijksoverheid.

We moeten deze woningen toekomstbestendig bouwen. Dit betekent ook klimaatadaptief (aanpassen aan klimaatverandering), een thema dat goed te combineren is met een natuurinclusieve (de natuur heeft een plek) en uitnodigende buitenruimte. Door nu concreet aan de slag te gaan met deze thema’s werken voor de langere termijn aan een leefbare omgeving waar het ook prettig is om te bewegen, te spelen en te ontmoeten. Een aandachtspunt voor nieuwbouw is de beschikbaarheid van voldoende drinkwater. 

Kader voor een leefbare verstedelijking in Gelderland

We werken samen met gemeenten, waterschappen en andere partijen in de bouwsector aan een eenduidig kader voor een leefbare verstedelijking in Gelderland. Daarbij baseren wij ons op kaders die er al zijn en worden toegepast in andere provincies, zoals Zuid-Holland en Utrecht. En op de landelijke maatlat voor de groene gebouwde omgeving van het Rijk. Dit kader maken we Gelders. Dat wil zeggen dat we het vertalen en toepasbaar maken voor de specifieke Gelderse gebiedskenmerken. Als voorbeeld: in het laaggelegen rivierengebied zoals de Betuwe zijn andere maatregelen nodig om wateroverlast te voorkomen dan op de hooggelegen zandgronden op de Veluwe. Dit werken we per gebied uit. Met onze partners werken we ook aan de verwerking hiervan naar beleid en handelen in de eigen organisatie(s). Het eindproduct zijn heldere afspraken voor de gehele bouwsector in Gelderland. Dat is efficiënt, geeft duidelijkheid, versnelt en is kostenbesparend.

Bouwtafel waterzuinige wijken Gelderland

Samen met Vitens, waterschappen, gemeenten en andere partijen uit de bouwsector geven wij een impuls aan (drink)watervriendelijk bouwen in (nieuwbouw)wijken. Dit doen wij aan de hand van een gezamenlijk opgesteld actieprogramma. Daarin staan 3 pijlers:

  1. Denken: inventariseren van de waterbesparende mogelijkheden op gebieds- en gebouwniveau en nadenken over de (rand)voorwaarden voor realisatie waaronder hygiëne en het waarborgen voor de volksgezondheid.
  2. Doen: grootschalig toepassen van technieken die er zijn in enkele Gelderse bouwprojecten en gebiedsontwikkelingen.
  3. Vertellen: delen van resultaten, bevindingen en oplossingen met partners binnen en buiten Gelderland. Ook vragen we het Rijk om bij te dragen aan de realisatie van waterzuinige wijken.