Samen hitte aanpakken

Uit gegevens van het KNMI blijkt dat het aantal warme dagen (boven de 25°C) jaarlijks toeneemt. Hitte heeft vele gevolgen voor de leefbaarheid in onze dorpen en steden, de flora en fauna in onze provincie maar ook voor de gezondheid van onze inwoners.
Bejaarden met de voeten in een kinderbadje tegen de hitte

Woningen en bedrijfspanden warmen op, de vraag naar drinkwater neemt toe. Ook leidt hitte tot verlies aan arbeidsproductiviteit en het is een risico voor de gezondheid van mens en dier. Hittestress leidt zelfs tot dodelijke slachtoffers, met name onder ouderen en kwetsbare groepen. 

Gezamenlijke hitte-aanpak

Hitte raakt iedereen. Gemeenten, woningcorporaties, zorginstanties en GGD’en spelen allemaal een belangrijke rol bij deze maatschappelijke opgave. Actie is nodig omdat hitte een probleem is voor de veiligheid en het welzijn van onze Gelderse inwoners. Samen met onze partners werken we aan een gezamenlijke hitte-aanpak. Provincie Gelderland levert een actieve bijdrage aan het beperken van hittestress in huurwoningen nu en in de toekomst door de aanpak van hittestress in bestaande sociale huurwoningen. We onderzoeken wat in de praktijk de effecten zijn van hitte en wat de beste maatregelen zijn waarbij zowel de fysieke maatregelen als het gedrag een rol speelt. Samen met Groene Huisvesters, Saxion, de HAN en de corporaties onderzoeken we mogelijke oplossingen en maatregelen.

Hittestress en de aanpak in beeld

In deze hittestresskaart krijg je op basis van de gegevens uit de klimaateffectatlas en de Atlas Leefomgeving een overzicht van de situatie in Gelderland wat betreft hitte, droogte en wateroverlast. Daarbij brengen we de initiatieven voor de aanpak van hitte in Gelderland in beeld. We subsidiëren 65 gemeentelijke projecten om hittestress aan te pakken. Met de Challenge Groene Icoonprojecten steunen we partners om stedelijke gebieden groener te maken en in te richten op klimaatverandering. Samen met de GGD’en helpen we gemeenten om in een lokaal hitteplan maatregelen te nemen om hittestress bij (oudere) inwoners te voorkomen. Zo werken we samen aan het verminderen van de gevolgen van extreme hitte.

Aanpak hitte in huurwoningen

In 2023 startten provincie Gelderland en woningcorporaties een onderzoek naar hitte in huurwoningen. De verzamelde data zijn in kaart gebracht met een dashboard. Op basis daarvan gaan we vanaf 2024 de 1e stappen zetten in het bestrijden van hitte in huurwoningen. Woningcorporaties krijgen handvatten voor zowel ontwerpkeuzes bij renovatie als voor de communicatie naar bewoners over effectief (ventilatie)gedrag.

We gaan:

  • Onderzoeken welke maatregelen effectief zijn.
  • Monitoren in hoeverre hittestress vermindert dankzij maatregelen.
  • Inzetten op bewustwording en handelingsperspectief via communicatie naar bewoners.
  • Kennisdeling tussen corporaties, overheden, GGD en onderwijs- en kennisinstituten.
  • Ontwikkelen van eigen beleid voor provincie en een doorkijk naar het beleid bij gemeente, de Rijksoverheid en corporatie.
  • Samenhang met andere opgaven zoals leefbaar en toekomstbestendig wonen en de energietransitie.

Lokale hitteplannen

We hebben samen met de drie Gelderse GGD-en ervoor gezorgd dat alle 51 Gelderse gemeenten een lokaal hitteplan hebben met bestuurlijk draagvlak en dit ook toepassen. Bij een aantal gemeenten dient het hitteplan nog sterker geborgd te worden binnen de organisatie. 

65 hitteprojecten maken Gelderland koeler

In 2022 subsidieerden we 65 hitteprojecten. Gemeenten konden daardoor aan de slag met het verkoelen van openbare ruimte, met name door te vergroenen. Op onze LinkedIn-pagina Klimaatadaptatie in Gelderland laten we de resultaten van deze projecten zien ter inspiratie voor andere partijen om ook aan de slag te gaan met de aanpak van hittestress.

Hitte-tips

Bekijk welke tips de GGD heeft om de hitte door te komen en welke maatregelen getroffen kunnen worden om hitte in gebouwen tegen te gaan.