Effectiviteit maatregelen klimaatadaptatie

Hoe effectief zijn de maatregelen die we nemen om de effecten van hitte, droogte- en wateroverlast te verminderen? Dat meten we in de gemeenten Elburg, Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn en Arnhem.

In samenwerking me diverse partijen en de betreffende gemeenten meten we onder andere wat de effecten van wadi’s, een infiltratie- en transportriool (IT-riool), groene gevels en waterbergende wegen zijn op het natuurlijk systeem. Ook monitoren we of de maatregelen de biodiversiteit verhogen en of inwoners tevreden zijn met de maatregelen. 

Welke maatregelen meten we?

Op de volgende locaties meten we de effectiviteit van verschillende maatregelen:

  • Elburg: voorkomen van wateroverlast met waterbergende weg in de wijk Oostendorp.
  • Nijmegen: inzicht in het functioneren en beheer van wadi's.
  • Apeldoorn: klimaatstraat Markstraat.
  • Doetinchem: nieuwe waterinfiltratievoorziening in Duval Slothouwerstraat. Eenzelfde systeem wordt aangelegd in Duiven (Groessen).
  • Arnhem: maatregelen voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en leefomgeving in het Bestuurskwartier.

Kennisdeling

De onderzoeksresultaten uit deze pilot zijn waardevol voor heel Nederland. Daarom delen de 5 gemeenten deze kennis zowel regionaal als nationaal. Regionaal via het Gelders Ondergrond Overleg en de DPRA-werkregio’s, en nationaal via kennisdagen en netwerken. De monitoringsresultaten worden verzameld in een datamanagementsysteem met dashboard. Hier kunnen bestuurders en bewoners van de pilotgemeenten, wetenschappers, klimaatadaptatieprofessionals en andere geïnteresseerden informatie ophalen die voor hen interessant is.