Klimaatadaptatie: samen pakken we de gevolgen van klimaatverandering aan

Het klimaat verandert snel. Dat merken we iedere dag. Hete zomers en natte winters: weerextremen zijn het nieuwe normaal. Als provincie werken we aan het verminderen van de impact van hitte, droogte, wind- en wateroverlast.

Langdurige droogtes, extreme hitte, zeespiegelstijging en overvloedige regenval. We moeten ons snel aanpassen aan het veranderende klimaat om grote schade aan gebouwen, infrastructuur, en gewassen tegen te gaan. Maar ook om schade aan de biodiversiteit en onze gezondheid te voorkomen. Met als uiteindelijke doel: in 2050 hebben we met z'n allen Gelderland aangepast aan het veranderende klimaat. 

Coalitieperiode 2024-2027

We willen een klimaatbestendig Gelderland nu en in de toekomst. In deze coalitieperiode zorgen we ervoor dat klimaatadaptatie onderdeel is van al ons beleid. Nu investeren in klimaatadaptatie voorkomt schade en hogere kosten in de toekomst. We willen de problemen niet afwentelen naar volgende generaties of andere gebieden. Daarom ondernemen we nu actie met de lange termijn in het achterhoofd.
In onze uitvoeringsagenda leest u hoe we samen met onze inwoners en partners werken aan klimaatadaptatie.

Wat gaan we doen?

In deze coalitieperiode hebben we de volgende thema's:

  1. Groene steden en dorpen
  2. Water- en bodemsturend
  3. Toekomstbestendig bouwen
  4. Klimaatbestendige wegen
  5. Hitte
  6. Samenwerking (werkregio’s en Europese projecten)
  7. Inspiratie
  8. Monitoring

Hieronder leest u per thema in het kort hoe we dat doen.

Groene steden en dorpen

We vergroenen steden en dorpen om hittestress te verminderen en meer water op te vangen. Lees meer over de aanpak en wat het oplevert.  

Water- en bodemsturend

Het water- en bodemsysteem moet sturend zijn bij beslissingen over de inrichting van ons land. De visies 2120 van de WUR helpen erbij. Wat is er verder nodig en hoe doen we dat?

Klimaatbestendig bouwen

Bouwen met aandacht voor: een prettige, groene en leefbare omgeving, klimaatadaptief, natuurinclusief en met voldoende drinkwater. Hoe?

Klimaatbestendige wegen

Hoe zorgen we dat hitte, droogte en wateroverlast minder effect hebben op de provinciale wegen en fietspaden? Nu en op de lange termijn.

Hitte

Hitte raakt iedereen en is een probleem voor de veiligheid en het welzijn van onze Gelderse inwoners. Daarom werken we samen met onze partners aan een hitte-aanpak.

Monitoring

Meten is weten. Daarom meten we met 5 gemeenten de effecten van onder andere wadi’s, groene gevels en waterbergende wegen. Maar ook of inwoners tevreden zijn over de maatregelen.

Samenwerking

In 8 Gelderse werkregio’s zijn gemeenten, waterschappen en provincie aan het werk om hun regio's aan te passen aan het veranderende klimaat.

Inspiratie

Alleen samen kunnen we de effecten van hitte, droogte, wind- en wateroverlast verminderen. Kennis delen en elkaar inspireren helpen daarbij. Doe u mee?