We hebben de veel gestelde vragen over het Gelders Burgerberaad Klimaat verzameld en hieronder beantwoord.
Wat is het Gelders burgerberaad klimaat?
Bekijk in deze samenvatting wat het Gelders burgerberaad klimaat is. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Waarom willen we een burgerberaad voor klimaat?
De klimaatverandering raakt ons allemaal. De maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan heeft invloed op onze totale manier van leven. Daarom willen we meer inwoners betrekken bij de oplossingen en de aanpak van dit probleem. We hebben het Gelders Klimaatplan vastgesteld. Hierin staan alle maatregelen die nodig zijn om de effecten van de klimaatcrisis te verminderen. Dit plan gaan we in 2023 weer vernieuwen. Daarbij betrekken we het advies van het Burgerberaad.
Waar bestaat het burgerberaad uit?
Het Gelders burgerberaad is opgebouwd uit twee onderdelen. We organiseren een burgerpanel en daarna een burgerforum.
Wat is het burgerpanel?
Door loting worden 30.000 Gelderlanders per brief uitgenodigd om hun mening over de klimaatmaatregelen van provincie Gelderland te geven. We vragen deze mensen om op de stoel van de bestuurders van provincie Gelderland te gaan zitten en in een online onderzoek te kiezen op welke maatregelen zij zouden inzetten. Met de gevolgen van mogelijke keuzes én de beperkingen die er zijn. Bijvoorbeeld dat er maar een beperkt budget is. Zo kunnen burgers net zoals de overheid dat doet, allerlei belangen afwegen en bepalen wat we moeten doen om de klimaatdoelen te halen.
Wat is het burgerforum?
Een representatieve groep van 150 Gelderlanders komt 4 keer bij elkaar in het najaar van 2022. Zij gaan samen verder werken aan een advies over de klimaatmaatregelen. Deelnemers van het burgerpanel krijgen de vraag of zij willen meedoen aan het burgerforum. Uit de aanmeldingen selecteren we 150 Gelderlanders die een afspiegeling zijn van de samenleving. Deze groep geeft een zwaarwegend advies aan het bestuur van de provincie. Een onafhankelijk bureau helpt de deelnemers om samen een advies te vormen. Dat doen ze op basis van de resultaten van het burgerpanel en met kennis en advies van (klimaat)experts die ze zelf mogen uitnodigen.
Hoe betrekken we andere belanghebbenden?
We nodigen partners, belangenorganisaties en –verenigingen per brief uit om hun input mee te geven aan het burgerforum. Daarnaast is er de mogelijkheid om met ons en elkaar in gesprek te gaan tijdens een bijeenkomst. Zij kunnen tijdens deze gesprekken hun mening en adviezen aan het burgerforum meegeven. Heeft u als belangenorganisatie- of vereniging geen brief ontvangen, maar wilt u wel graag uw input meegeven? Neem dan vóór 10 september 2022 contact op met het provincieloket.
Wat is de planning?
Burgerpanel: juni - juli 2022
Burgerforum: september - november 2022
Advies burgerberaad: januari 2023
Herijking Gelders Klimaatplan: najaar 2023
Wat doen we met de resultaten?
We verwachten dat het advies van het burgerberaad in december 2022 klaar is. Het burgerberaad geeft hun advies dan aan het dagelijks bestuur van provincie Gelderland. Dit zwaarwegende advies gebruiken we bij het vernieuwen van het Gelders Klimaatplan in 2023.
Wie voert het onderzoek uit?
Populytics voert voor ons het online onderzoek (het burgerpanel) uit. Populytics is een startup van de TU Delft en heeft dit soort onderzoeken al vaker gedaan rond klimaat- en energievraagstukken op regionaal en nationaal niveau. Adviesbureaus Moventem en Companen begeleiden als onafhankelijke partij de bijeenkomsten van het burgerforum.
Is het burgerberaad onafhankelijk?
Zowel het burgerpanel als het burgerforum zijn onafhankelijk van politieke en commerciële invloeden.
Is het burgerpanel anoniem?
De gegevens en antwoorden worden door het Populytics verwerkt tot een onderzoeksrapport. Er worden geen gegevens verzameld waarmee personen te achterhalen zijn. Niemand weet welke antwoorden door wie zijn gegeven.
Kunnen inwoners zonder uitnodiging meedoen aan het burgerpanel?
Ja, alle inwoners van Gelderland mogen deelnemen aan het burgerpanel. Deelnemers van het burgerpanel krijgen de vraag of zij willen meedoen aan het burgerforum. Uit de aanmeldingen selecteren we 150 Gelderlanders die een afspiegeling zijn van de samenleving voor het burgerforum.
Krijgen deelnemers van het burgerforum een vergoeding?
Ja, de deelnemers van het burgerforum ontvangen een vergoeding en eventueel reiskosten voor deelname aan elke fysieke bijeenkomst. Voor het online onderzoek wordt geen vergoeding gegeven.