Gelders milieuonderzoek wind, zon en warmte

We passen het provinciaal windbeleid aan, zodat het beter aansluit bij de energiestrategieën die energieregio’s gemaakt hebben. Daarvoor laten we een milieuonderzoek doen.
Gele bouwhelm op een paaltje van een hek met op de achtergrond een windturbine in aanbouw

Waarom een milieuonderzoek voor heel Gelderland 

Overal in Gelderland moeten we duurzame energie opwekken. Hiervoor worden er windparken en zonnevelden gebouwd. Ook gaan wij gebruikmaken van duurzame warmtebronnen. De ruimte is beperkt. Er moeten onder andere ook woningen worden gebouwd, we hebben schoon drinkwater nodig en de natuur moet de ruimte hebben. Daarom moeten de provincie, gemeenten, regio’s en waterschappen goede afwegingen kunnen maken over wat op welke locatie kan. Hiervoor is informatie nodig over de effecten van ruimtelijke ontwikkelingen op de omgeving en het milieu. Die informatie staat in een milieueffectrapport, ook wel een planMER genoemd. In dit planMER Windbeleid en Regionale Energiestrategie is onderzoek gedaan naar de milieueffecten van wind- en zonne-energie en duurzame warmtebronnen.  

Wat doen we met de onderzoeksresultaten 

In dit milieueffectrapport staan de verwachte effecten van mogelijk aan te leggen windparken en zonnevelden op de leefomgeving, biodiversiteit, natuur, energiesysteem, milieu en het landschap. Het onderzoek laat zien wat de milieueffecten zijn, maar maakt geen keuzes voor locaties voor windparken of zonnevelden. Gesprekken over deze ruimtelijke keuzes vinden plaats ná afronding van het onderzoek. De uitkomsten helpen dan om een zorgvuldige onderbouwing te geven over waar windparken, zonnevelden en duurzame warmtevoorzieningen kunnen komen. Zo gebruiken we de resultaten van het onderzoek om het provinciaal windbeleid aan te passen aan de RES. Ook gebruiken we de resultaten om samen met de energieregio’s verder te werken aan de RES 1.0. Lees hier meer over de RES’sen.  

Beantwoording zienswijzen ontwerp planMER en vervolg

Het milieueffectrapport (planMER) is in ontwerp vastgesteld en lag van 20 januari tot en met 3 maart 2025 ter inzage. De zienswijzeperiode is nu gesloten. Wij verzamelen alle reacties en beantwoorden deze in een reactienota. Hierin staat op welke manier we uw reactie verwerken in het milieueffectrapport.  

Ook hebben we de Commissie mer gevraagd om advies uit te brengen op het ontwerp milieueffectrapport. De commissie heeft op 13 maart 2025 haar advies uitgebracht, dit advies is te bekijken op de website van Commissie mer. We gaan nu bekijken welke aanvullingen en aanpassingen op basis van het advies nodig zijn en verwerken deze in het definitieve milieueffectrapport. 

Medio 2025 publiceren wij het definitieve milieueffectrapport, samen met de reactienota.

 

Documenten planMER

Op de documentenpagina vindt u alle stukken die bij het planMER horen. In het ontwerp planMER staan ook meerdere kaarten. Deze zijn opgenomen in een viewer, zodat u ze digitaal kunt bekijken.

Digitale bijeenkomsten  

Op 5 en 11 februari 2025 organiseerden we digitale bijeenkomsten. Waarin we het ontwerp milieueffectrapport hebben toelichten en vragen hebben beantwoord. Tijdens de bijeenkomsten konden deelnemers via Whatsapp vragen stellen. Binnenkort vindt u op deze pagina een overzicht van alle vragen en antwoorden. 

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over Gelders milieuonderzoek wind, zon en warmte? Bekijk dan onze selectie van veelgestelde vragen over Gelders milieuonderzoek wind, zon en warmte.