Duurzame vrijdag

Op vrijdag 14 maart 2025 is het Duurzame Vrijdag. Op deze dag vieren we de kracht van Gelderse duurzame initiatieven. We maken ze zichtbaar en kijken samen wat nodig is om het idee, plan of project verder te brengen.

Voor de Gelderse Duurzame Vrijdag zijn we op zoek gegaan naar vernieuwende en impactvolle duurzame initiatieven. Het gaat om initiatieven op het gebied van circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, klimaatmitigatie en/of leefbaarheid. Bijvoorbeeld een vernieuwend idee waardoor we minder voedsel of producten verspillen. Een project waarmee we hitte, droogte of wateroverlast tegen kunnen gaan. Of een innovatief plan om grondstoffen circulair te gebruiken. 

De winnaars van de Gelderse Duurzame Vrijdag 

Op de Gelderse Duurzame Vrijdag zijn de winnaars bekendgemaakt en de 6 prijzen van €3000,- uitgereikt. Voor elk thema is er 1 winnend initiatief en op Duurzame Vrijdag hebben de bezoekers van het evenement ook een favoriet gekozen. De winnaars zijn:  

Circulaire economie: Grassa 

Dit bedrijf ontwikkelde een technologie voor het ontsluiten van gras, waarbij juist die voedingstoffen eruit gehaald worden die de koe anders zou verspillen. Van de onttrokken voedingstoffen – gras, eiwit en suikers - maakt Grassa voedsel voor mens en dier. www.grassa.nl 

Klimaatadaptatie: Drop2Drink 

Met de Drop2Drink wordt drinkwater geproduceerd op basis van lokaal opgevangen regenwater, dat geschikt is voor gebruik in alle gebruikspunten. www.d2dwatersolutions.com  

Klimaatmitigatie: Warm Westerkwartier  

Bewoners onderzoeken samen manieren om hun huizen te verwarmen zonder aardgas. Ze willen de warmte benutten uit de pijpleiding bij de rioolzuivering. Technisch kan het, en nu werkt de energiecoöperatie aan de doorontwikkeling, waarbij ze sociale verbondenheid als voorwaarde zien. www.warmwesterkwartier.nl 

Biodiversiteit: Gemeenschapsboerderij ’t Gagel 

Een regeneratieve, natuurinclusieve boerderij van 46 hectare in Lochem. Op ’t Gagel laten ze zien dat regeneratieve landbouw ook op deze schaal kan werken. Naast lokale voedselproductie en het gezonder maken van de bodem, richt de boerderij zich ook op educatie en recreatie.www.gagel.nl/  

Leefbaarheid: Dazo 

Een gemeenschap die in het Spijkerkwartier in Arnhem werkt aan een circulaire en inclusieve wij(k)economie Bewoners, makers en doeners bundelen hun krachten om hun wijk duurzamer, socialer en leefbaarder te maken. www.dazo.nl  

Publieksprijs: Dazo

Dazo kreeg de meeste stemmen van de bezoekers van de Gelderse Duurzame Vrijdag en is daarmee de winnaar van de publieksprijs.
 

15 initiatieven genomineerd

De jury had 15 initiatieven genomineerd. In het nieuwsbericht leest u hier meer over. De genomineerden hebben hun initiatief onder de aandacht gebracht op de Gelderse Duurzame Vrijdag. Daarbij zijn ze in gesprek gegaan met experts, de politiek, andere genomineerden en het publiek. Samen is gekeken wat nodig is om het initiatief verder te ontwikkelen, uit te breiden of de innovatie te versnellen.  

Omdat we zoveel inspirerende initiatieven hebben ontvangen, delen we ze graag breder. Alle ingediende initiatieven gaan daarom mee in de ‘koffer’ voor Duurzame Dinsdag, zodat ze automatisch worden aangemeld voor deze landelijke dag. 

Duurzame Vrijdag  

In Gelderland zit ontzettend veel duurzame kracht en creativiteit bij inwoners, verenigingen, instellingen en ondernemers. Deze maatschappelijke initiatieven zijn onmisbaar bij de uitdagingen waar we mee te maken hebben, zoals klimaatverandering, de omgang met hitte, droogte en water en het vergroten van de biodiversiteit. Daarom organiseren we op vrijdag 14 maart 2025 Duurzame Vrijdag. Geïnspireerd op de landelijke Duurzame Dinsdag zetten we op deze dag Gelderse duurzame initiatieven in het zonnetje. We geven ze een podium, maken ze zichtbaar en kijken samen wat nodig is om het idee, plan of project verder te brengen. 

Landelijke Duurzame dinsdag 

De Gelderse Duurzame Vrijdag is geïnspireerd op de landelijke Duurzame Dinsdag. Al sinds 1997 is het op de 1e dinsdag van september Duurzame Dinsdag. Initiatieven uit de samenleving worden hierbij zichtbaar gemaakt en gevierd en hun signalen besproken met de politiek. Naast het evenement Duurzame Dinsdag is er ook de rest van het jaar een programma dat het voor duurzame initiatiefnemers makkelijker wil maken om impact te maken.