De hoofdconstructie van de InfraWall bestaat uit Nobifix hout. Dit Europese naaldhout is op een natuurlijke wijze in Nederland verduurzaamd. De buitenste panelen van de wand bestaan rijstvlies. Daarnaast is er houtwol, jute vlas, hennep, en boomschors en hazelnootdoppen gebruikt.
Geluidsabsorberend
De InfraWall absorbeert geluid van het wegverkeer. Dat komt door de combinatie van geperforeerde rijstvliespanelen aan de buitenkant en cassettes gevuld met houtwol, jute, vlas, hennep, boomschors en hazelnootdoppen. Deze materialen zijn volledig biobased.
Wateropslag
Door klimaatverandering regent het harder en zijn de drogere perioden langer. De InfraWall vangt het regenwater van de wegen op en slaat het op voor de drogere perioden. Daarvoor zijn er in de cassettes van de wand stapelbare modulaire watertanks (geproduceerd van gerecyclede kunststof) geplaatst.
Energie opwekken
De InfraWall is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen die een waterpomp kunnen voorzien van energie voor het vullen van de watertanks. Overtollige energie wordt teruggeleverd aan het net, als dat kan.
Biodiversiteit
De InfraWall draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit door verticaal groen en insectenhotels.
Milieuvriendelijk
In opdracht van provincie Gelderland hebben studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) de InfraWall ontwikkeld. Hierin werkten ze samen met Sweco en De Verschilmakerij. Deze circulaire, biobased geluidswand is veel milieuvriendelijker dan bestaande wanden die uit beton, staal en glas bestaan. Dat zijn materialen die in hoge mate milieubelastend zijn. De proefopstelling van de InfraWall in de biobased proeftuin is nog niet voorzien van de functies voor energieopwekking en biodiversiteit. Deze proef is namelijk vooral bedoeld om de constructie en de biobased materialen te testen.
Kijk eens rond!
Er staan nog veel meer producten in de proeftuin. Scan de QR code op het bordje voor meer informatie over het voorwerp.