Een circulaire economie in Gelderland
Provincie Gelderland wil het gebruik van primaire grondstoffen flink verminderen. Het streven is om in 2030 nog maar de helft gebruiken ten opzichte van 2018. Om dit doel te behalen gaat de provincie zoveel mogelijk hergebruiken én extra zuinig om met grondstoffen die op raken, zoals staal en cement. Het gebruik van biobased materialen biedt hierbij uitkomst! Want dit is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Zoals hout, schimmels of algen. In de biobased proeftuin staan verschillende producten die gemaakt zijn van deze biobased materialen.
Waarom een biobased proeftuin?
In deze proeftuin testen we of biobased producten geschikt zijn om in héél Gelderland te gaan gebruiken. Benieuwd naar de producten die er staan? Kijk onderaan deze pagina.
Wat is wat?
Biobased, gerecycled, circulair, duurzaam of cradle-to-cradle. Het zijn allemaal termen gericht op hetzelfde doel: een mooie en voorál schone toekomst. Een korte uitleg van deze 5 milieuvriendelijke begrippen, die elkaar deels overlappen:
• Biobased → Gemaakt van natuurlijke materialen als hout, schimmels, algen, rijstvlies of aardappelzetmeel.
• Gerecycled → Afval opnieuw gebruikt. Zoals papier, glas en voorál plastic, want dat willen we uit de natuur weren.
• Circulair → Materialen maken die je nooit hoeft weg te gooien, maar steeds weer kunt hergebruiken.
• Duurzaam → Met een lang leven. En na dit leven nog een 2e, 3e, of het liefst meer levens. Zodat het nooit afval wordt.
• Cradle-to-cradle → Betekent letterlijk: van de wieg tot de wieg. Na de levensduur van een product kunnen alle materialen hergebruikt worden voor nieuwe producten.