Deze oer-Hollandse verdedigingswerken zijn zo ingenieus gemaakt dat een slim systeem van sluizen, dijken en inundatiekanalen het land systematisch onder water kunnen zetten. Verschillende waterwerken hebben nu nog steeds een functie in het huidige watermanagement in de bescherming van het land tegen het water. Soms beschermen ze ook tegen droogte, zoals inundatiekanaal in Tiel. Vandaag de dag zijn het de plekken waar verhalen keer op keer opnieuw worden verteld, waar je samen kunt genieten van eten, drinken, natuur, kunst en cultuur.
UNESCO Werelderfgoed
Op 26 juli 2021 zijn de Nieuwe Hollandse Waterlinies toegevoegd aan het bestaande UNESCO werelderfgoed De Stelling van Amsterdam. Samen vormen beide historische waterlinies nu het UNESCO Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’. Het doel is het werelderfgoed duurzaam in stand te houden en door te geven aan volgende generaties.
Provincie Gelderland en de Hollandse Waterlinies
Gelderland is met 3 andere provincies: Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant verantwoordelijk voor de bescherming, behoud en uitdragen van Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. In de regio Rivierenland werken we samen met de gebiedspartners en het samenwerkingsverband Pact van Loevestein. We zoeken naar de kansen om het waterliniegebied te benutten en te ontwikkelen tot een mooi, groen, beleefbaar gebied vol karakter.