Eeuwenoud landgoed wordt plek voor iedereen

Op landgoed Groot Hennekeler in Nijkerk stonden de gebouwen op instorten. Na zorgvuldig onderzoek en werk zien ze er weer net zo prachtig uit als vroeger.

En dat niet alleen: het landgoed wordt een plek voor mensen van 0 tot 100 waar ze tot rust kunnen komen en aan zichzelf kunnen werken. Provincie Gelderland gaf subsidie om dit mooie erfgoed te behouden.

Plek uit hun jeugd 

Tegenover het zwembad van Nijkerk was een bosje. En achter dat bosje stond een mysterieus huis. “Iedereen vond het engig”, vertelt beheerder Gerben Schoon, die in zijn jeugd vaak in het zwembad te vinden was. Net als 2 anderen, die jaren later horen dat die plek die in hun jeugd zo’n aantrekkingskracht had, te koop staat. Tot hun verbazing ontdekken ze een fantastische plek met veel mogelijkheden. Sinds al die uitjes in het zwembad hebben ze veel bereikt. Daarom besluiten ze het te kopen, in oude staat te herstellen en terug te geven aan de gemeenschap.

Prachtig door subsidie 

De restauratie pakken ze grondig aan, met hulp van een gecertificeerde aannemer en met subsidie en adviezen van de provincie. “Als je alles echt goed wil laten herstellen naar hoe het was, heb je hun adviezen en richtlijnen nodig.” Met de subsidie is de eeuwenoude boerderij zorgvuldig gerestaureerd met behoud van zo veel mogelijk authentieke elementen. Het monument is verduurzaamd, en het landgoed is niet meer verwilderd. Het erfgoed is weer zichtbaar voor de omgeving. Het achterhuis is nu een ruimte voor zorg die voldoet aan alle eisen. Ook daar bleven de unieke monumentale elementen behouden. “We gebruikten de subsidie onder andere voor kleurenonderzoek: met een scherp mesje krabde iemand laag voor laag van balken en kozijnen af, om te zien welke kleur ze vroeger hadden. Aan de hand daarvan mochten we kleuren kiezen, want die moeten passen bij het gebouw en de geschiedenis. Het is prachtig en we kregen er meteen een verhaal bij.”

Samenbeleving 

De eigenaren verhuren de ruimtes aan maatschappelijke instellingen. “Ze willen zorgen voor een plek waar mensen steun kunnen krijgen en zich kunnen ontwikkelen.” Zo zit in de deel nu een kindcentrum. De ruimte werd in overleg met hen verbouwd en is nu ook geschikt voor kinderen in een rolstoel of met een andere zorgvraag. “Met de huur kunnen we het landgoed verder ontwikkelen en andere goede doelen steunen. Ook de eigenaren zelf betalen huur om zo extra bij te dragen. Voor de boerenschuur zoeken we nog een bestemming. We willen dat de zo’n 18 hectare een plek wordt waar mensen van 0 tot 100 rust vinden en aan zichzelf kunnen werken. Een arm om je schouder, een fijn gesprek, een kop koffie in de zon. Soep van wortelen uit de moestuin, wie weet. Want we vragen van alle instellingen die hier komen dat ze samenwerken. Het wordt één geheel, een samenbeleving. Daarbij hoort het hele landgoed, want de natuur is minstens zo mooi als het gebouw zelf. We willen dat over 10 jaar het landschap van vroeger terug is, met houtwallen, poelen, elzensingels en een afwisseling van bomen, struiken en grasland. Waar iedereen uit Nijkerk kan wandelen, sporten en picknicken.”

Heb vertrouwen 

Of hij tips heeft? Schoon lacht. “Weet waar je aan begint.” De provincie en gemeenten raadt hij aan echt naast een eigenaar te staan en mee te denken. “Natuurlijk moeten er regels zijn, maar vertrouw er ook op dat mensen hun best doen zich daaraan te houden. Er zijn zo veel ambtenaren betrokken, dat vertraagt en dat is lastig in de bouw. Versnel processen, houd de vaart erin. 1 contactpersoon, dat zou heel fijn zijn. Durf door te pakken, vaak willen mensen iets heel moois.”

Lange geschiedenis 

De geschiedenis van het landgoed begon eeuwen geleden, ontdekte een historicus die onderzoek voor hen deed. Rond de periode 900-1000 stond op het terrein de eerste graanschuur: een paar palen met een rieten dak. Rond 1500 werd er een stenen graanschuur gebouwd, een van de eerste stenen gebouwen in Nijkerk. Door de eeuwen heen werd de boerderij steeds verder ontwikkeld. Mogelijk was die een tijdje een herberg voor reizigers en een klooster voor nonnen. En in de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als doorvoerhuis voor Joodse gezinnen. Kortom, een bijzondere plek met veel historie, die het waard is om te behouden. “Iedereen die hier komt is ondersteboven van hoe het is geworden, en van het verhaal. Want we gaan voor een aantal mensen het verschil maken. De eigenaren zijn supertrots dat ze op zo’n stijlvolle manier iets nuttigs kunnen doen.”

Provincie Gelderland helpt bij de restauratie en ontwikkeling van monumenten, zodat dit bijzondere Gelderse erfgoed niet verloren gaat.

Subsidie

We gebruikten de subsidie onder andere voor kleurenonderzoek: met een scherp mesje krabde iemand laag voor laag van balken en kozijnen af, om te zien welke kleur ze vroeger hadden. 

Gerben Schoon

Beheerder landgoed Groot Hennekeler

Contact

Denkt u dat we ook u kunnen helpen? Neem contact met ons op via het vragenformulier of bel naar 026 359 99 99. Onze adviseurs kijken dan of een expert kan helpen bij uw vraag, of welke andere hulp we kunnen bieden. Kunnen wij u niet helpen, maar onze partners wel? Dan verwijzen we u door.