Stof tot nadenken
Of ze volledig biologisch gaan werken, weten ze nog niet. Jos: “Je moet er best veel voor doen, ik had gehoopt dat het financieel iets gunstiger zou zijn.” Extra werk zit bijvoorbeeld in onkruidbestrijding. Jos: “Als we onkruid nu echt niet wegkrijgen, laten we een perceel spuiten met bestrijdingsmiddel. Zuring bijvoorbeeld zit heel diepgeworteld en krijg je bijna niet weg. Ook die enkele keer bestrijdingsmiddel gebruiken kan bij biologisch niet meer. Je moet het met de hand uittrekken.” Veel stof tot nadenken dus, maar daar is het echtpaar blij mee.
Jos: “Biologisch werken moet je doen omdat je erachter staat, niet omdat een ander zegt dat het moet. Als je er open voor staat, is het de moeite waard je erin te verdiepen. Hierdoor krijg je inzicht in welke kant je op kunt.” Hermien: “Ik kan me voorstellen dat andere boeren er net als wij al jaren mee bezig zijn. Nu heb je de kans dieper in de mogelijkheden te duiken. De adviseur benoemt knelpunten en kansen. De keuze blijft altijd aan jezelf.”
Hulp bij omschakelen
Een omschakelgesprek geeft inzicht, maar kan ook nieuwe vragen oproepen. Ook in dat traject bieden we hulp. Onder leiding van Kees Water starten we een omschakelcursus waar u al deze vragen kunt stellen. Ook is er speciaal voor boeren die denken aan omschakelen een Gelderse studiegroep waar biologische boeren en gangbare boeren kennis uitwisselen. Meld u aan door een e-mail te sturen.
Kiest een boer ervoor de stap naar biologisch te zetten, dan kijken we wat we kunnen betekenen tijdens de periode van omschakeling. Elkaar inspireren is al winst!