Gelderland is één grote proeftuin voor agro-innovatie waarbij een aantal kennisknooppunten direct in het oog springen als belangrijke innovatiecentra. Deze zogeheten innovatiehubs vervullen een spilfunctie tussen de boerenpraktijk en het meer abstracte niveau van overheden, agro bedrijfsleven en kennisinstellingen. Deze innovatiehubs zijn gespecialiseerd in bepaalde sectoren zoals: rundvee, pluimvee, fruitteelt enz. en zijn betrokken bij samenwerkingsprojecten met belangrijke stakeholders en agrariërs.
Praktijkbedrijven
Om te kunnen spreken van proeftuinen is het wel van belang dat agrarische bedrijven meedoen in praktijknetwerken, innovatieprojecten of living labs. Zo is het mogelijk om nieuwe technieken, processen enz. in de praktijk te testen. Wanneer deze innovaties succesvol zijn, spelen de praktijkbedrijven weer een belangrijke rol als inspiratiebedrijven waar andere agrariërs kunnen kijken hoe het in de praktijk werkt.
Bij proeftuinen is het belangrijk dat de juiste partijen met elkaar samenwerken en alle beschikbare kennis optimaal benutten. Die samenwerking gaat vaak over provincie- of landsgrenzen heen. Als “spin in het web” spelen innovatiehubs vaak een belangrijke rol bij de totstandkoming van proeftuinen.