We gaan hen helpen, zodat groepen inwoners de buurt kunnen bouwen waar behoefte aan is. Zullen we ook uw dorp of wijk helpen?
Hulp aan dorps- en wijkraden zorgt voor passende woningen
Hulp van dorps- en wijkraden zorgt voor meer passende woningen
Inwoners nemen steeds vaker zelf het initiatief om met een groep gelijkgestemden woningen te bouwen. Koopwoningen (collectief particulier opdrachtgeverschap, CPO) en huurwoningen (bijvoorbeeld samen met een woningcorporatie). Gemeente Wijchen vraagt hierbij al jaren wijk- en dorpsraden om hulp. De mooie resultaten inspireerden ons om hetzelfde te gaan doen.
Leefbaarheidsgroep vindt inwoners voor nieuwe buurt in Bergharen
Een van de wijken die dankzij hulp van een dorpsraad ontstond, ligt in Bergharen. Job-Joris van Hal, beleidsadviseur ruimtelijke ordening bij gemeente Wijchen: “We vroegen Leefbaarheidsgroep Bergharen om te kijken of er behoefte was aan nieuwe woningen in Bergharen. Inwoners weten dat de leden voor hen opkomen en de leefbaarheid verbeteren. Zij zijn vertrouwd. Wij hebben hetzelfde doel, dus gebruiken we graag hun kennis. Zij kunnen ophalen waar behoefte aan is en geïnteresseerden vinden.”
Zelf bouwen om in het dorp te blijven
Zo’n 75 inwoners meldden zich in Bergharen. Een van hen was Hilco van den Bogaart. “Ik las in ons dorpsblad over een informatiebijeenkomst in het dorpshuis van de leefbaarheidsgroep. Mijn vrouw en ik woonden al zo’n 8 jaar in Bergharen, met veel plezier. We hadden inmiddels 2 kinderen en wilden graag een groter huis, maar wel in het dorp. We vonden niets. Zelf invloed hebben op hoe ons huis en de wijk worden, dat leek ons wel wat. Ook dat samendoen met anderen uit het dorp sprak ons aan.”
Procesbegeleider helpt inwoners op weg met steun van de provincie
Na 3 bijeenkomsten zei een deel van de geïnteresseerden dat ze de buurt (12 huizen) wilden bouwen, waaronder Hilco en zijn vrouw. Job-Joris: “Als de groep is gevormd, is de taak van de leefbaarheidsgroep voorbij. De groep inwoners staat voor ons gelijk aan een projectontwikkelaar. Zij moeten voldoen aan dezelfde regels en hetzelfde beleid.” Voor veel inwoners een heel nieuwe wereld. Daarom bieden wij als provincie subsidie om een procesbegeleider in te huren: iemand die de regels kent en weet waar de groep allemaal rekening mee moet houden. Hilco: “Als je niet weet hoe iets moet, kan dat voor gedoe in de groep zorgen. Onze procesbegeleider gaf stap voor stap aan wat we moesten doen. Dat gaf vertrouwen. We wisten: als we die stappen maar volgen, komen we er vanzelf. We hadden er allemaal zin in.”
Resultaat: een fijne, betrokken buurt
Op 1 april 2022 kreeg Hilco de sleutel van zijn huis in de nieuwe wijk Rivierduin. Er staan 12 woningen: 8 seniorenwoningen, 2 woningen waar een jong gezin woont en 2 woningen van jonge vrijgezellen. Hilco: “Ik trok 4 jaar lang met deze mensen op voor we buren werden. We lopen niet bij elkaar de deur plat, maar we maken een praatje op straat, komen op elkaars feestjes, organiseren eens per jaar een buurtbarbecue en kunnen elkaar altijd om hulp vragen. In het doodlopende straatje spelen de kinderen veilig. Ouderen kijken graag naar hen. We laten elkaar vooral gewoon lekker wonen.” Job-Joris: “Een beter resultaat kan niet. Een wijk- of dorpsraad kan daarbij helpen. Leden kennen de inwoners en kunnen vertellen hoeveel tijd en werk het ongeveer kost. En inwoners zoeken die er echt voor willen gaan.” Hilco vat samen: “Je bouwt niet je eigen woning, je bouwt samen een buurtje. Als je dat duidelijk vertelt, doen mensen mee die dat willen.” Job-Joris: “Een groep heeft meer begeleiding nodig dan een projectontwikkelaar die precies weet wat die moet doen. Maar het levert fijne buurten op en dat is heel veel waard.”
Passende woningen in heel Gelderland
Die fijne buurten willen we graag in heel Gelderland. Want collectief bouwen en wonen levert veel voordelen op:
- Er komen woningen die aansluiten op de behoeftes.
- Voor bijvoorbeeld jongeren die in het dorp willen blijven wonen waar ze vandaan komen.
- Of ouderen die een levensloopbestendige woning zoeken. Als zij die bouwen, komt hun gezinswoning vrij en doorstroming op gang.
- Deelnemers weten zeker dat ze een woning krijgen.
- Al voor de bouw is bekend wie er gaan wonen. Dat geeft andere inwoners vertrouwen en maakt vaker dat er een buurt bijkomt die past in het dorp.
- De nieuwe bewoners kennen elkaar al goed tegen de tijd dat ze de sleutel krijgen. Omdat ze een hechtere buurt vormen, kunnen bewoners bijvoorbeeld langer zelfstandig wonen.
- Het levert nieuwe woonvormen op, en betaalbaardere woningen.
Zoals gebleken in Wijchen en verschillende plekken in Drenthe weten dorps- en wijkraden goed wat er in de buurt nodig is. Dus gaan wij hen helpen om de inwoners te vinden die samen woningen willen bouwen. Dat doen we met ons programma Bouwen met de buurt.